Dobrev Klára: A szociáldemokrata kormány önrész nélkül fogja felújítani a magyar otthonokat (+videó)

Bemutatta a környezetvédelmi programját a DK.

Barbarics Ildikó, Komló önkormányzati képviselője köszöntötte az egybegyűlteket hétfőn este az Árnyékkormány környezetvédelmi programjának bemutatóján.

Az eseményen felszólalt Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter és Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszer.

Dobrev szerint már rég nem az a kérdés, hogy szükség van-e a zöld átállásra, hanem hogy hogyan kell igazságosan zöldebbé és fenntarthatóbbá tenni Magyarországot. Beszélt arról a rossz példáról, amit az Orbán-kormánytól látunk, mert számukra a zöld gondolat csak ürügy ahhoz, hogy pénzt adjanak a gazdagoknak.

„Amikor a kormány 2 es fél millió forintot adott egy-egy családnak, hogy 20 millió forintos elektromos autót vásároljon, azaz akinek volt 18 milliója, az vehetett magának egy zöld autót. Éltek is a lehetőséggel, de csak azok, akiknek volt szabad pénzük. Mi történik? Ha van pénzed, a nyertesek oldalán vagy, ha nincs, akkor a vesztesek oldalán. Ezen kell változtatnunk!”

– fogalmazott Dobrev, aki szerint a zöldpolitika csak akkor lehet sikeres és hatásos, ha a megvalósítása

szociáldemokrata alapokon nyugszik.

Dobrev úgy látja, klímavédelmi jótanácsokat csak akkor osztogathatnak az embereknek, ha adnak mellé pénzt is nekik. A szociáldemokrata kormánynak pedig azt kell elérni, hogy az embereknek megérje fenntarthatóvá tenniük a mindennapjaikat. Hogy megérje megújuló energiára cserélniük a gázfűtést, mert

alacsonyabb lesz a rezsijük.

Dobrev megígérte, hogy a szociáldemokrata kormányzás alatt nemcsak hazánk orosz gázfüggősége fog csökkenni, hanem az emberek úgy fognak áttérni a megújuló energiákra, hogy eldönthetik, csak végfelhasználók lesznek vagy termelők is.

Az Árnyékkormány egy olyan energiahálózat kiépítését tervezi, amiben akár magánszemélyek, családok, társasházak, akár vállalatok is bekapcsolódhatnak az energiatermelésbe és betáplálásba.

Ez lesz az energiademokrácia.

„Ez azért fontos, mert megszűnik a kiszolgáltatottságunk az orosz gáztól, a paksi atomerőműtől, az amerikai és a német hálózatoktól is. Akkor leszünk igazán függetlenek, ha arra is lesz hatásunk, hogy mennyit fogyasztunk”

– mondta Dobrev.

Az árnyékminiszterelnök egy önerő nélküli otthonfelújítási programot is hirdetett, ehhez nagyobb részt uniós forrásokat, kisebb részben magyar állami forrásokat használnak majd. A lényeg az lesz, hogy a családoknak egy fillérjébe se kerüljön otthonaik energetikai felújítása.

„Az energiapolitikánk középpontjában az áll, hogy minél több panelházat, társasházat tudjunk felújítani. A felújítás a fűtéskorszerűsítést is jelenti. Hatalmas feladata, hatalmas pénzek állnak erre rendelkezésre”

– ismertette az árnyék-miniszterelnök.

Varju László részletesen beszélt az Árnyékkormány szociáldemokrata energetikai programjáról:

  • megszünteti Magyarország egyoldalú függőségét Oroszországtól,
  • leállítja a Paks 2 beruházást és fokozatosan lemond az atomenergiáról,
  • feloldja a szélerőmű-építés tilalmat és ösztönözni fogja az új szélerőművek, háztartási szélkerekek telepítését,
  • elindítja a Panelprogram pluszt; 5 ev alatt 500 ezer lakótelepi lakást, illetve 1 millió más típusú lakást és családi házat fog felújítani,
  • 2022. január 1-jei értéken fagyasztja be a rezsiszámlákat terhelő rendszerhasználati díjakat,
  • vállalja, hogy 2030-ig minden, 250 négyzetmétert meghaladó állami és önkormányzati középületet napelemekkel szerel fel,
  • vállalja, hogy felújítja a magyar villamosenergia-hálózatot, hogy megszűnjenek a háztartási napelemek által termelt áram visszatáplálásának akadályai.

A klímaügyi árnyékminiszter kiemelte, a kormányváltás után az első lépés egy önálló zöld minisztérium létrehozása lesz.

„Az Árnyékkormány arra is garanciát vállal, hogy kivezeti a rendkívül szennyező szén, lignit és nedves tűzifa fűtési használatát, helyettük pedig olyan szociális tűzifaprogramot indít, amivel valamennyi rászoruló olcsó és jó minőségű fűtőanyaghoz juthat”

– fogalmazott Kocsis-Cake Olivio.

A politikus beszélt arról is, hogy elengedhetetlen a közlekedésben keletkező károsanyag-kibocsátás mérséklése. Az Árnyékkormánynak erre is van megoldása: nagy sebeségű, villamosított vasúthálózatot építenének, és a sokévtizedes, korszerűtlen közösségi járműveket is lecserélnék.

A szociáldemokrata zöldpolitika része lesz a magyarországi tavak körüljárhatósága, a nádirtások leállítása, visszafordítása. Kocsis-Cake azt mondta,

elég volt a zöld területek elpusztításából.

„A parti sávra építési moratóriumot vezetünk be, az engedély nélkül épült, korrupt módon engedélyt szerzett, vagy az építkezés során természetkárosítást okozó épületeket elbonttatjuk és biztosítjuk, hogy mindenki számára legyen megfelelő számú szabadstrand”

– tett ígéretet a politikus.

A programbemutató beszédeket itt tudod élőben követni:

Valódi Hírek