Áll a bál: Hatalmasat hazudott Novák Katalin egy ausztrál újságnak

A számok cáfolják az államfőt.

Novák Katalin a csendes-óceáni térségbe látogatott, ahol interjút adott a The Australian című lapnak. Az MTI közlése szerint az államfőt egyebek közt kérdezték arról is, hogy

„a nyugati médiában miért jellemzik tévesen Magyarországot és a magyarokat antidemokratikusnak és szabadságellenesnek?”.

Novák azt mondta: egyebek mellett azért, mert nem értik a magyar nyelvet, másrészt a magyar álláspont sokszor nem illik bele a fősodratú, liberális narratívába, de – jegyezte meg Novák – az is igaz, hogy „nem helyezünk elég hangsúlyt arra, hogy megmagyarázzuk az álláspontunkat”.

„Sokszor nehéz megérteni, hogy olyan emberek, akiknek egy része még csak nem is járt Magyarországon, hogyan állíthatnak határozottan ilyen tévhiteket Magyarországról és a magyar emberekről”

– magyarázta.

A 444.hu figyelt fel arra, hogy Novák interjújában volt egy egészen szokatlan kijelentés is, miszerint

„Magyarország kétmillió ukránt fogadott be”.

Amennyiben ez az adat megfelelne a valóságnak, az azt jelentené, hogy

minden hatodik ember ukrán állampolgár Magyarországon.

Természetesen az most sem derült ki, hogy Novák mire alapozza kijelentését, mert az általa elmondottakat nem támasztotta alá semmilyen adattal.

Elképzelhető, arra gondolt, hogy a háború kitörése óta hányan lépték át a magyar-ukrán határt, vagy hány ukrán érkezett a román határ felől. Viszont ez a szám sokkal több, mint kétmillió, hiszen ebbe beletartoznak azok is, akik a háború elől menekülnek, az átutazók, rokonlátogatók, valamint azok is, akik csak vásárlási szándékkal érkeznek hazánkba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint

összesen 53 375 menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából a háború kitörése óta.

Ebből 38 185-en kértek menedékjogot, ideiglenes védelmet vagy hasonlót. Miközben 5 826 700-an menekültek el Ukrajnából valamelyik európai országba – ismertették.

Forrás: 444.hu

Valódi Hírek