Videóval: Szijjártó Péter fontos információkat közölt a Gázában túszul ejtett magyarokról

Magyar halálos áldozatról továbbra sincs tudomása a kormánynak.

„Jelenleg 4 magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük 2 gyermekről van tudomásunk Gázában, a kormány pedig mindent megtett a biztonságba helyezésük érdekében, amit eddig megtehetett”

– közölte Szijjártó Péter pénteken Tbilisziben.

A külgazdasági és külügyminiszter mielőtt útnak indult volna Jerevánba megosztotta, hogy

magyar halálos áldozatról továbbra sincs tudomásuk,

és minden, ideiglenesen Izraelben tartózkodó magyar állampolgárnak felajánlották a kimenekítés lehetőségét, azokat pedig mind hazahozták, akik ezzel élni kívántak.

„Sajnos az Izraelt ért terrortámadás során a Hamász túszokat is ejtett. Az izraeli hatóságok előtt számos rendkívül súlyos kihívás áll jelenleg, ezek közül az egyik a túszok azonosítása”

– fogalmazott a tárcavezető, majd hozzátette: jelenleg 225, Gázában fogva tartott túsz szerepel a nyilvántartásban, akik között 30 gyermek is van.

„Sok esetben még maguk a családok sem tudnak bejelentést tenni, hiszen több esetben előfordult az, hogy komplett családot raboltak el, vagy az elrabolt személyen kívüli családtagok mind meghaltak, ezért fordulhat elő az, hogy most már hosszú napokkal a terrortámadást és

a túszejtést követően derülnek ki újabb és újabb információk”

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A 4 magyar érintettségű túszról kedden, szerdán, valamint csütörtökön értesítették őket részben az izraeli hatóságok, részben pedig maguk a családok – fűzte hozzá.

Elmondása szerint folyamatos a kapcsolattartás a túszok kiszabadítása érdekében felállított izraeli munkacsoporttal és több más hivatallal, illetve az érintett családokkal is. A miniszter kijelentette, hogy mindent megtesznek a magyar érintettségű túszok mielőbbi biztonságba helyezése érdekében.

„Mivel azonban a túszejtés sajnos szó szerint is életbevágó kérdés, és itt nagyon fontos biztonsági szempontok vannak, ezért megértésüket kérem, hogy

ennél több információt jelenleg nem tudok adni.

És nem is fogunk ennél több információt adni mindaddig, amíg a túszokról biztos információnk nincsen, illetőleg biztonságba nem tudtuk helyezni őket”

– jegyezte meg.

Végül reményét fejezte ki, hogy az izraeli hatóságok, illetve a kiszabadításban szerepet vállaló szervezetek sikerrel járnak majd.

(Szijjártó Péter/Facebook/MTI)

Valódi Hírek