Kulcsfontosságú bejelentést tett az izraeli hadsereg: Újabb fordulatot vehet a közel-keleti konfliktus

Azonosították a terrorszervezet vezérkarát.

A Gázavárosban működő Sifa kórház alatt rejtőzik a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet vezérkara és fő műveleti központja – közölte pénteken Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Hagari sajtótájékoztatóján elmondta:

a Hamász valóságos föld alatti várost épített ki az övezet északi része alatt,

különösen a legnagyobb gázai kórház, a Sifa alatt berendezett bunkereiben.

A külföldi médiának tartott tájékoztatón Hagari hangsúlyozta,

a Hamász a Sifa kórház alatti központjából irányítja az Izrael elleni támadásokat.

„Konkrét bizonyítékaink vannak arra, hogy terroristák százai özönlöttek be a kórházba, hogy ott elrejtőzzenek az október 7-i mészárlások után”

– közölte, hozzátéve: Izraelnek információi vannak arról, hogy a kórházon kívülről több alagút vezet ehhez a földalatti bázishoz, így a Hamász vezetőinek nem kell belépniük a kórházba eléréséhez, ugyanakkor az egyik kórteremből is van lejárat a komplexumba.

„A Hamász terroristái a Sifa kórházban és más gázai kórházakban terroralagutak hálózatával működnek „

– mondta a szóvivő, aki jelezte: a Sifa nem az egyetlen ilyen kórház, hanem csak egy a sok közül. A Hamász rendszerszerűen használja a kórházakat – mutatott rá.

Közlése szerint az izraeli hadsereg tudomással bír arról is, hogy

a Hamász a kórház alól irányítja az Izrael elleni rakétaindításokat,

és fegyvereket is tárol az ezerötszáz ággyal és mintegy négyezer alkalmazottal rendelkező egészségügyi intézmény alatt.

„A Hamász pajzsként használja a kórházakat terrorinfrastruktúrája számára”

– mondta.

„A kórházakból vív háborút.

Az ezekből a kórházakból folytatott tevékenysége nemcsak izraeli civilek életét veszélyezteti, hanem ártatlan gázai civileket is felhasznál. A Hamász terroristái éppen azért működnek a kórházakban, mert tudják, hogy

az izraeli hadsereg különbséget tesz terroristák és civilek között”

– tette hozzá az izraeli hadsereg szóvivője, kiemelve: a Hamász a kórház energetikai rendszerét használja földalatti bázisa működtetéséhez.

Ezeket az értesüléseket a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat széles körben gyűjtött forrásai támasztják alá, és az információkat már átadták a szövetségeseknek – közölte.

„Ha az egészségügyi létesítményeket terrorista célokra használják, a nemzetközi jog értelmében elveszíthetik védelmüket a támadásokkal szemben”

– figyelmeztetett Hagari.

A 13-as kereskedelmi tévé jelentése szerint mintegy 30-40 ezer gázai civil is menedéket keresett a kórház térségében a háború kezdete óta. A csatorna szakértői azt közölték, ezen a helyen izraeli túszokat is fogva tarthatnak.

A Hamász Hagari szavaira reagálva azt állította, hogy „az IDF állításai minden alapot nélkülöznek”.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít.

(MTI)

Valódi Hírek