Lejárt a türelmi idő: Az utolsó fillért is behajtja az államon a főváros, amiért Orbánék nem hajlandók fizetni ezért

Az agglomeráció issza meg a levét. Azaz nem issza.

A Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló – döntően az agglomerációs településeket érintő – vízátadási szerződéseit, ha az állam záros határidőn belül nem biztosítja bármilyen jogcímen az ebből származó veszteségének megtérítését az idei évre, valamint a következő évekre – ezt tartalmazza a Népszava cikke szerint az a csütörtöki levél, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester küldött Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek.

A Fővárosi Vízművek idén összesen

13,38 millió köbméter vizet kénytelen átadni, messze önköltség alatti befagyasztott átadási áron

A cég köbméterenként akár 200-300 forintot is bukik ezen, tehát a vízátadási kötelezettségből származó veszteség több milliárd forintra rúg.

„Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje. Ezzel

a budapestiek adóforintjaiból fizetjük meg az állami cégek agglomerációs szolgáltatásának valós árát.”

– magyarázta a lapnak Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

A főváros jelezni kívánja, hogy a jelenlegi nyomott áron való vízátadási kötelezettség nem tartható fenn tovább és a Fővárosi Önkormányzat nem is hajlandó ezt így folytatni.

A szerződések felmondása nem jelenti azt, hogy a főváros elzárja az agglomerációs vízcsapokat

– hangsúlyozza a várospolitikus. De azt igen – teszi hozzá –, hogy a Fővárosi Vízművek bíróság elé viszi az ügyet és utólagosan behajtja az állami cégeken a valós költség és a hatósági ár közötti különbözetet. Ehhez szükségesek egyébként azok a vízdíjszámítási adatok, amelyeket a kormány most egy törvénymódosítással titkosítana 30 évre.

Valódi Hírek