Kiderült: Nagyon csúnyán ráfázhat Magyarország az Orbán-kormány zűrös ügyei miatt

Veszélybe kerülhet az EU-tagság.

Egyre több figyelem irányul Lengyelországra a választási eredmények miatt. Mint megírtuk, az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról. Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke közölte: a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként.

A világ egyik legbefolyásosabb gazdasági lapja most kommentárjában foglalkozott a lengyelországi fejleményekkel. Kiemelték, pozitívnak tartják a Donald Tusk előtt álló lehetőséget, amely visszahozza Lengyelországot az európai politika vérkeringésébe, egyúttal megerősíti Ukrajna-politikáját, és háttérbe szorulnak a jogállamisági viták is – idézte a Népszava a Forbes cikkében megjelenteket.

Jelezték, a választási eredmények

súlyos veszteséget jelentenek a lengyelországi illiberális erőknek éppúgy, mint Orbán Viktornak,

hiszen a fejlemények következtében a magyar kormányfő – uniós szövetségesek híján – végképp egyedül maradhat az EU-ban. Orbán pedig pont ebben a helyzetben döntött úgy, hogy találkozik az Ukrajna ellen háborút indító Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Itt az ideje, hogy az EU szigorúan szankcionálja Magyarországot,

és elgondolkodjon egy olyan mechanizmuson, amellyel ki lehet zárni az EU-ból”

– vetették fel a rangos gazdasági lap cikkében, majd megjegyezték, az is jelentős fejlemény, hogy egyre kevesebb szó esik a Brexitről, viszont egyre gyakrabban beszélnek a Huxitról.

Szerdán megírtuk, hogy Josep Borrell, az Európai Bizottság kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője is reagált Orbán szokatlan diplomáciai magánakciójára, valamint az 1956-os forradalom évfordulóján Veszprémben elmondott beszédére, amelyben a magyar kormányfő párhuzamot vont a mostani EU és a volt Szovjetunió között.

„Hogy őszinte legyek, nem látok hasonlóságot Budapest szovjet megszállása és a Berlaymontban (az Európai Bizottság székhelye) történtek között. Én egyetlen tankot sem láttam ott.

Senki sem kötelezi Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen”

– jelentette ki Joseph Borrell.

Kapcsolódó:

Veszélyben az EU-tagság? Nagyon kemény választ küldött Orbánnak az Európai Bizottság

 

Valódi Hírek