Dunaújváros DK-s alpolgármestere elárulta, miért lépett át a legnagyobb ellenzéki pártba a Párbeszédből

Két konkrét érve volt rá.

„A politika és magyar társadalom komplexitását értő, arra reflektáló, tisztességes, hazafias, európai politikával lehet legyőzni Orbán Viktort. Egy olyan politikával, ami tesz a haza megmaradásáért és felemelkedéséért, hogy a haza mindannyiunk közös otthona lehessen”

– írta Szabó Zsolt, a Dunaújváros DK-s alpolgármestere az Indexen megjelent publicisztikájában.

Szabó fél évvel ezelőtt lépett át a Párbeszédből a Demokratikus Koalícióba. Mint írta, sokan kérdezték tőle, miért döntött így, ezért egy cikkben foglalta össze érveit.

Két kérdésre adott választ írásában.

„Az első kérdés így szól: miért kellett pártot váltanom, miért kellett belépnem a DK-ba?”

Ezzel kapcsolatban tisztázta a politikus, hogy senki nem kényszerítette a DK-ba való átlépésre. Mint írta, „hat hónap alatt megtapasztaltam, hogy ez a közösség, ahogy a nevében is jelzi, valódi demokratikus közösség, ahol az orbáni politikából ismert erőszakos, antidemokratikus és a józan észt elutasító barbár politizálásnak, kommunikációnak és cselekvésnek nincsen helye”.

Nem szégyelli és nem is kell szégyellnie, hogy más pártból jött, mint ahogy sok más DK-s is más pártból – MSZP, SZDSZ, Momentum, Párbeszéd, Jobbik – jött. „A DK többek között azért tudott az ellenzék legerősebb pártjává válni, mert tagjai és vezetői őszintén beszélnek saját múltjukról: egy percig se tagadta és tagadja senki, ha korábban másik pártnak volt a tagja” – írta Szabó.

„Eltelt 10 év, és a Párbeszéd, de más kis pártok se tudtak érdemben növekedni. Nem gondolom, hogy ez politikusaink bénaságának köszönhető – de ezért nem is hiszem, hogy egyszer csak megváltozik”

– ecsetelte, majd hozzátette az új közösségében teljesen más tapasztalatokkal gyarapodott.

{A}z elmúlt hat hónapban egy teljesen más mentalitású és indíttatású közösséget ismerhettem meg. Alapvetés, hogy soha senki egy szóval nem mondta, hogy problémája van azzal, hogy korábban a Párbeszéd tagja voltam. A DK-sok felismerték, hogy a sokféle látásmódra, a sokféle tapasztalatra van szükség abban a küzdelemben, amely a kormány leváltásához vezet. És

ez az, amit más pártok nem tudnak, nem akarnak vagy nem mernek elismerni”

– hangsúlyozta a politikus.

Szerinte csak azokat a pártokat értékelik jónak a választók, amelyek alternatívát képesek építeni a Fidesszel szemben, nem pedig más ellenzéki pártokkal szemben határozzák meg magukat.

„A választók nem hülyék, és pontosan tudják, hogy

aki nem a haza felemelkedését helyezi első helyre, azt meg kell büntetni.”

A második kérdés úgy hangzott: „miért a Demokratikus Koalíció jelenti az ellenzéki politika jövőjét, mit ad a DK ma a támogatóinak, a tagjainak és mit kínál egész Magyarország számára?”

„A kormányváltáshoz szerintem három alapvető dolog kell: gondolat, amely meghatározza, hogy hol vagyunk, kik vagyunk és mit akarunk, mi, magyarok és mi, demokraták;

szükség van tettre, amely által bemutathatjuk, lehet másképp kormányozni,

lehet máshogy országot, települést vezetni és ehhez megvan a képességünk, felkészültségünk, tapasztalatunk is; és végül a magyarok többségének bizalmát kell elnyernünk, a közösségünknek nem 1,1 milliósnak, hanem legalább 2,5 milliósnak kell lennie”

– hangsúlyozta Szabó Zsolt.

Hangsúlyozta, hogy „nem közhely, hanem mondanivalóval rendelkező ténymegállapítás: ma a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, sőt

a Demokratikus Koalíció Orbán Viktor leváltásának egyetlen reménye”.

Valódi Hírek