Donáth Anna Orbán helyett Dobrev Klárába szállt bele

Vélemény.

Donáth Anna váratlanul éles kritikát fogalmazott meg az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, Dobrev Klárával és a Demokratikus Koalícióval szemben. A Momentum EP-képviselője terjedelmes publicisztikájában hiteltelenséggel és hazugsággal vádolja a DK-t, sőt a választási matematika vastörvényeinek figyelmen kívül hagyásával a kormányváltás legnagyobb akadályának nevezte a legnagyobb ellenzéki pártot.

Nem teljesen érthető, hogy miért gondolja azt egy ellenzéki politikus, hogy táborát – kormányváltást akaró ellenzékieket – egy másik, mi több, a legnagyobb ellenzéki párt támadásával tudja bővíteni. Egyrészt a szavazóknak elege van már az ellenzéki veszekedésből, másrészt a 2022-es országgyűlési választás világosan megmutatta, hogy mire megy a kormányellenes tábor azzal, ha a saját soraiban keres magának ellenfelet. Márki-Zay Péter és a „tiszták koalíciója”, na meg az azóta sem előkerülő „kiábrándult fideszesek” története után az ember azt gondolná, hogy senki nem lép még egyszer ugyanabba a gödörbe, vagy inkább szakadékba.

Harmadrészt az ellenzéki pártoknak hagyományosan az a feladatuk, hogy a kormányt kritizálják és alternatívát mutassanak fel vele szemben, így látványos kapufának tűnik, hogy Donáth Anna ma nem Orbán Viktor, hanem Dobrev Klára homlokára rajzol célkeresztet.

Hogy mi lesz így az ellenzéki összefogással és az önkormányzati választással? Mi lesz azokkal a momentumos polgármesterekkel, akik DK-s szavazatok nélkül soha nem nyerhettek volna? Hány városba fog ez kerülni jövőre? Ezt Donáth Anna sem tudhatja, de az biztos, hogy komoly árat fizethet az ellenzék és a változást akaró magyarok, ha a kormányváltást akaró pártok egymással lesznek elfoglalva.

Takács Bernadett

Valódi Hírek