Bejelentették: A DK polgármesterei kezdeményezik az ápolási díj kiegészítését az általuk vezetett településeken

Molnár Csaba és Kálmán Olga részletezte a legújabb javaslatokat a keddi árnyékkormányinfón.

Magyarország hatalmas bajban van, és ebből nem fog tudni kilábalni, amíg Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt – fogalmazott Molnár Csaba az árnyékkormányinfón kedden.

Az árnyék-kancelláriaminiszter megjegyezte: az Orbán-kormány saját maga okozza a problémákat az országnak, majd megszorításokkal próbálják orvosolni a kialakult helyzetet. A megszorítási spirálból csak egy szociáldemokrata fordulat húzhatja ki az országot – tette hozzá.

Tematikusan haladnak városról városra, témáról témára megosztva, hogy miket kell tenni a jövőben – mondta Molnár Csaba. Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője rámutatott, az egyik legaktuálisabb téma a fűtési szezon kezdetén a gázellátás.

A drága energiának gátat szabni hivatott rezsimoratóriumról

Orbánék magasan a világpiaci ár felett szerzik be a gázt, pedig rengeteg országnak sikerült függetlenednie Oroszországtól a gázellátás terén. Ráadásul

a magyar kormány a beszerzéshez képest ötszörös áron adja tovább a gázt a lakosságnak

– vázolta a helyzetet az árnyékkormány politikusa.

„Ez egy hazaárulással vegyes nyerészkedés”

– hangsúlyozta.

Megjegyezte, ez súlyos megélhetési problémákat fog okozni a magyaroknak. Az árnyékkormány szerint Orbánéknak le kell mondani a nyerészkedésről, csökkenteniük kell a gázárakat. Ez nemcsak a magyar családoknak, hanem a hazai gazdaságnak is jót tenne, sőt a kormánynak is csak az extraprofitról kellene letennie.

Emellett

be kell vezetni a rezsimoratóriumot,

ugyanis rengeteg család a hétszeres gázáremelés miatt nem tudja kifizetni a számlákat. Továbbá növelni kell a kedvezményes árú gáz értékhatárát legalább a jelenlegi szint duplájára. Valamint

a rendszerhasználati díjakat is nyilvános és átlátható módon kellene meghatároznia Orbánéknak,

mert így jelenleg lehetőség nyílik a trükközésre – osztotta meg Molnár Csaba, majd hozzáfűzte: létre kellene hozni egy szociális alapú kompenzációs támogatási rendszert a leginkább rászorulóknak.

Mindemellett az árnyékkormány már elkészítette az átfogó épületfelújítási programját, az Orbán-kormánynak is ezt kellene tenni. Felszólítják a kormányt, hogy a háztartási napelemek tekintetében dolgozzanak ki egy igazságos és átlátható elszámolási rendszert, amelyben nem büntetik, sőt kívánatosnak tartják a lakossági saját energiás betáplálást – mondta a politikus.

Továbbá az árnyékkormány felszólítja Orbánékat, hogy hajtsák végre azokat a jogszabályi módosításokat, amelyek alapján újra lehetne szélerőműveket telepíteni. Emellett kérik a kormányt, hogy

könnyítsék meg az energiaközösségek létrehozását,

valamint meglátásuk szerint szükség van egyfajta energia-fogyasztóvédelmi szolgálatra is – részletezte Molnár.

Hozzáfűzte: úgy vélik, el kell törölni az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét.

Az ápolási díj összegének kiegészítéséről

Dobrev Klára szociáldemokrata árnyékkormánya egy olyan programot készített, amely szerint elfogadhatatlan, ha az állam nem gondoskodik az állampolgárairól – emlékeztetett Kálmán Olga szót ejtve az ápolási támogatás fontosságáról.

Az otthonápolók idős, beteg hozzátartozójuk ápolásával egy feladatot vesznek le az állam válláról, így az ápolási díj egy konkrét ellenérték az érintetteknek, ezt pedig nem lehet ajándéknak tekinteni – fogalmazott az árnyék-kancelláriaminiszter.

Az árnyékkormány két előkészítő anyaggal tekintette át, hogy mi történik ezen a területen. A díjakat az orbáni infláció sem kímélte, alapesetben az összeg körülbelül 45 ezer forintra rúg, és a legsúlyosabb esetben sem több 82 ezer forintnál – jelentette ki Molnár.

Emellett egy hatástanulmány is készült a fővárosi kerületekben: arra voltak kíváncsiak, lehetséges-e, hogy az önkormányzatok segítsenek Orbánék helyett. A tanulmány szerint esély nyílhat erre, de meg kell jegyezni: ez egy rövid távú tűzoltás.

Mint mondta, középtávon 3 javaslatuk van:

minimálbérhez kell közelíteni az ápolási díjat,

az otthonápolást rendes munkavégzésként kell elismerni, és ezzel kapcsolatban ki kell terjeszteni a támogató szolgálatokat, illetve a lakhatást is. Ehhez pedig kormányváltás kell – emelte ki.

Az árnyékkormány felkéri a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportját, hogy nyújtsanak be javaslatot az Országgyűlésbe, és kezdeményezzék az otthonápolási díj összegének emelését a minimálbér szintjére, valamint kezdeményezzék, hogy az ápolási tevékenységet munkaviszonyként ismerjék el.

Molnár hozzátette: nem hiszi, hogy Orbánék meglépik ezt, hiszen eddig sem tették meg. Az árnyékkormány ezért folyamatosan egyeztetett például az önkormányzatokkal, egyéb szervezetekkel, így arra jutottak: a DK-hoz tartozó budapesti kerületi polgármesterek

kezdeményezni fogják a saját kerületeikben az ápolási díj kiegészítését

– derült ki az árnyékkormányinfón.

Emellett kérik azokat a településeket, ahol nem ellenzéki polgármesterek vannak hivatalban, hogy az ellenzéki önkormányzati képviselők kezdeményezzék a fenti intézkedést. A következő napokban a polgármesterek fognak beszámolni arról, hogy milyen konkrét összegekkel, milyen program keretében fog megvalósulni a kezdeményezés.

A vendégmunkásokról

Az árnyékkormány továbbá a Magyarországra kívülről érkező vendégmunkások kérdésével, valamint a magyarországi munkavállalók foglalkoztatásának prioritását bemutató javaslatokkal is foglalkozott – osztotta meg Kálmán Olga.

Molnár emlékeztetett: az Országgyűlés még nyáron fogadta el a vendégmunkások foglalkoztatásáról szóló új törvényt, ám az óriási felháborodást váltott ki, emiatt visszavonták Orbánék. Azonban maga a folyamat, azaz a vendégmunkások betelepítése folytatódott.

Ez egy kommunikációs trükk volt

– vélekedett a politikus. Mint mondta, elhibázottnak tartják azt a gazdaságpolitikát, amely kormányzati támogatással, alacsony hozzáadott értékű, képzetlen munkaerőt igénylő, környezetszennyező beruházásokat hoz az országba.

Az árnyékkormány szerint európai bérekre van szükség, javaslatuk szerint állami és EU-s támogatást csak olyan új beruházások kapjanak, amelyeknél legalább 90 százalékban magyar vagy uniós polgárok számára teremtenek munkahelyet.

Meglátásuk szerint nagyon szigorú szabályok kellenek munkavédelmi szempontból, emellett pedig úgy vélik, a vendégmunkások nagyobb számú elhelyezésére csak akkor kerülhet sor, ha

az adott település lakossága hozzájárult ehhez.

Megjegyezte: haszna ebből csak a külföldi környezetszennyező gyáraknak, és a Fideszhez köthető közvetítőcégeknek van, így alapos, független vizsgálatra lenne szükség a visszaélések felderítéséhez, sőt tételes elszámoltatás is kellene.

Egyéb témák

Továbbá az árnyékkormány keddi ülésén tájékoztatókat hallgatott meg többek között a magyar gazdaság helyzetéről a hitelminősítések tükrében, a Hamász Izrael elleni támadásáról és a fegyveres konfliktusról, valamint az orosz-ukrán háború állásáról – fogalmazott Kálmán Olga.

Megosztotta: a héten az árnyékkormány szociáldemokrata programjának önkormányzati és fejlesztéspolitikai fejezeteit október 27-én, pénteken Nagykanizsán, a zöldpolitikai és energiapolitikai fejezeteket pedig október 30-án, hétfőn Komlón mutatják be.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek