Tapsvihar fogadta a diáktüntetésen felszólaló Iványi Gábort (+videó)

Rendben zajlott a demonstráció.

Civilek és diákok szerveztek tüntetést Budapesten október 23-án. A tömeg a Hősök terén gyülekezett, onnan az Oktogonra mentek, ahol a színpadon egymás után következtek a felszólalók.

Az első felszólaló Pöli-Oláh József volt, a Méltóságot a Romáknak nevű mozgalomtól. Azt mondta, méltatlan, hogy azok a romák, akik 1956-ban küzdöttek a szabadságért, ők nincsenek benne a tankönyvekben.

Kicsivel hét óra után Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke szólalt fel. Azt mondta a tömegnek, hogy

„ti vagytok a pesti srácok örökösei”.

Iványi óriási tapsot kapott a tömegtől.

Máté Barbara, a Civil Bázis tagja arról beszélt, hogy a civilek egy szolidáris, demokratikus Magyarországban hisznek. Azt mondta, a feladás nem opció.

Vágó Csaba, a szervezet másik tagja kijelentette: egy szűk, oroszbarát hatalmi elit 13 év alatt foglyul ejtette Magyarországot.

„Nekünk csak az a fontos, hogy mi, közösen hogyan tudjuk helyreállítani a köztársaságot, a jogállamot és a demokráciát. (…) Egy ország, egy köztársaság, egy közös haza az álmunk”

– fogalmazott.

Ezután a Tanítanék Mozgalom tagjai álltak a színpadra. Törley Katalin, a Kölcsey Gimnázium volt tanára, akit a polgári engedetlenség után rúgták ki, azt mondta, szeretett tanítani, vérzik a szíve a tanítványaiért, hiányoznak a kollégái, de nem tehetett mást.

„Vádolom a kormányt mindazért, amit az oktatással, a gyerekeinkkel, a jövőnkkel tesz. A kormány bűnös.”

– mondta.

Pilz Olivérnek úgy fogalmazott, elege lett abból, ahogy a közalkalmazottakkal bánik a kormány. Szerinte annyira

erodálták a pedagógus szakma becsületét szerinte, hogy az komoly károkat okoz a nemzet jövőjének.

A mozgalom tagjai azt firtatták, hogy most a tanárok kerültek célkeresztbe. Arra biztatták a résztvevőket, hogy vegyenek részt a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazáson.

Karácsony Gergely azt mondta, nem engedünk 56-ból, nem engedünk 89-ből, nem engedünk abból, hogy hazánk egyszer újra köztársaság legyen. Szerinte köztársaságban élni azt jelenti, hogy igyekszünk jól bánni egymással.

„Az 56-os forradalmárok ilyen hazát akartak: baloldaliak és jobboldaliak, munkások és értelmiségiek, fiatalok és idősek, budapestek és vidékiek küzdöttek együtt a szabadságért, a demokráciáért”

– fogalmazott a főpolgármester.

„Vállalom, hogy heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő júniusi önkormányzati választásra. Azzal, akivel lehet. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerben részesülni”

– tette hozzá Karácsony.

Végül az Egységes Diákfront képviselői beszéltek.

„Várjuk meg, míg lerohad a narancs, vagy lefacsarjuk, ha egyszer már megérett rá?”

– tette fel a kérdést egyikük, aki szerint „a mi diktátorunk olyan bőszen rázta a véreskezű Putyin kezét október 23-a előtt, hogy a saját keze is megpiroslott a végére”.

Itt tudod nézni a tüntetést élőben:

Valódi Hírek