Orbánék államtitkára kiadta a riasztást: Dömötör Csaba szerint óriási veszélyben van Magyarország

Úgy látja, a tét „most is ugyanaz”, mint 1956-ban.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából vett részt az állami ünnepségen vasárnap, a Műegyetemen.

A politikus az MTI beszámolója szerint azt mondta: a forradalom napjai olyan napok voltak, amelyek „nehézségeikben is dicsőségesek, és okkal vésődtek be a legnagyobb magyar tettek könyvébe”. Úgy fogalmazott: a forradalmároknak a haza- és szabadságszereteten kívül nem sok fegyverük volt.

„De ez a szeretet erősebb volt minden harckocsinál”

– jelentette ki.

„Ha ezek a falak nemcsak beszélni, hanem kérdezni is tudnának, talán azt kérdeznék:

mi adnánk-e az életünket a hazánkért?”

– vetette fel az államtitkár.

Úgy vélte: most olyan korszak kezdődött, amelyben

„újra meg kell küzdenünk az önálló vélemény jogáért,

a politikai függetlenségért, azért, hogy a jövőnkről szóló legfontosabb döntések jogát továbbra is a saját kezünkben tartsuk”.

A népmozgásokat, a járványt, a háborút és a gazdasági nehézségeket megemlítve úgy vélekedett: „a történelem dacosan válaszolt a 21. század fellengzésére, és erővel törte ránk az ajtót.”

„Most nincsenek idegen tankok – nálunk nincsenek –, de nyomásgyakorlás igen”

– magyarázta, hozzátéve: a tét – elmondása szerint –

most is ugyanaz, mint 1956-ban, csak „más gúnyában jelentkezik”.

„A célunk sem lehet kevesebb, mint akkor. Elérni, hogy ne dönthessenek mások helyettünk. Nem fogunk úgy táncolni, ahogy mások fütyülnek. Csak a magyarok táncát járjuk”

– hangoztatta az államtitkár.

Dömötör Csaba elmondta: Magyarország nem fog fegyvereket küldeni, akkor sem, ha elvárják.

„Nem nyitjuk meg a határainkat, akkor sem, ha mások megtették. Nem dobjuk oda a magyar tulajdont, akkor sem, ha lenne rá vevő. És nem fogjuk fellazítani a hagyományos család kereteit, akkor sem, ha máshol már megteszik”

– magyarázta.

„Mi a küzdelmet választjuk”

– mondta, majd úgy folytatta: ezért rövid távon talán kevesebb „nemzetközi dorombolás” jár, de – jósolta – a küzdelem hosszú távon egy magabíró, gazdaságában gyarapodó és a nehézségek után is erősödő országot eredményez.

Valódi Hírek