Mi történt Gulyás államtitkárával? Saját maga sem vette észre, milyen félreérthetően fogalmazott az ünnepi beszédében

Orbán szája íze szerint próbált beszélni, de valami nem stimmelt.

Az 1956-os forradalom visszaadta a magyar nemzet összefogásának erejébe vetett hitét

– jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton a floridai Sarasotában, az 1956-os megemlékezésen és egyben a magyar fesztivált megnyitó eseményen.

Szilágyi Péter kifejtette, hogy 1956 októberében a magyar nemzet történelmi egységbe forrt,

és szembeszállt a nagyhatalmi elnyomással: ez az egység eredményezte az első repedéseket a kommunista rendszeren.

A háborús bűnös Vlagyimir Putyinnal parolázó Orbán Viktor kormányának tagja azt nem részletezte a beszédében – vagy csak a pártállami MTI cenzúrázta azt a részt – hogy melyik volt az a nagyhatalom, amelyik ellen felkeltek a magyarok, de megjegyezzük: éppen az az orosz vezetésű szovjet hatalom, amely kísértetiesen hasonlót a Putyin-rendszerhez.

Szilágyi, persze, összekötötte a forradalom emlékét némi kormánypropagandával, amikor hozzátette, hogy a 67 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc visszaadta a nemzet összefogásának erejébe vetett hitét, és „Magyarország kormánya ma is erre az erőre épít, amikor a nemzet határok feletti összetartozásáról beszél”.

És utána már maradt is ezen a vonalon: a Fidesz ideológiai átnevelő programját reklámozta.

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a diaszpóra intézményei csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha van bennük „magyar élet„, amely szerinte elsősorban a helyi közösségeken múlik. Szilágyi az anyaország intézkedései közül kiemelte a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasainak munkáját, valamint azt, hogy 1000, diaszpórában élő magyar fiatal utazhat szinte ingyen Magyarországra a Rákóczi Szövetség táborába, továbbá hogy a Külföldi Magyar Cserkészszövetséggel együttműködve elindultak a helyben működő iskolatáborok is.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a floridai magyarok legnagyobb fesztiváljának megnyitóján rámutatott, hogy az esemény az észak-amerikai magyarok egyik, ha nem a legnagyobb, magyar rendezvénye, amely lehetőséget ad a kapcsolat- és közösségépítésre.

A floridai Sarasotában idén 17. alkalommal tartják meg a kétnapos magyar fesztivált, amelyre szombaton és vasárnap összesen mintegy ötezer látogatót várnak. A programok között magyar hagyományőrző és kulturális események, koncertek vannak, valamint a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat is tartanak.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek