Juszt László keményen beleszállt Orbánba pekingi útja miatt: Aggasztó részletek derültek ki a találkozóról

Kiütötte a biztosítékot Orbán.

Mint megírtuk, a magyar miniszterelnök és az orosz elnök néhány napja Pekingben kétoldalú tárgyalást folytatott: a megbeszélésen szó esett a gáz- és olajszállításról, valamint a nukleáris energiáról.

A találkozóról készült felvétel azóta futótűzként járta be az internetet: a videón az látszik, hogy Orbán Viktor meglehetősen feszengett Vlagyimir Putyin társaságában, olyannyira, hogy attól még az orosz elnök is zavarba jött.

A történtek miatt több nemzetközi politikus is kritizálta a magyar miniszterelnököt. David Pressman budapesti amerikai nagykövet úgy fogalmazott a találkozóról:

„Miközben Oroszország az ukrán civileket bombázza, Magyarország az üzletért könyörög”.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Dmitro Kuleba is, aki rendkívül kemény kijelentéseket tett.

„Remélem, (Orbán) legalább megmosta és fertőtlenítette a kezét, miután kezet fogott Putyinnal”

– közölte az ukrán külügyminiszter.

A találkozóra Juszt László is reagált Facebook-oldalán közölt bejegyzésében. Az újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy amit Orbán tett, az „az uniós partnerek szemen köpése”, valamint jelezte azt is, hogy „a magyar kormányfő egy nemzetközi körözés alatt álló emberrel parolázott”.

Bejegyzését változtatások nélkül alább közöljük:

„»Orbán nem vett részt az uniós állam- és kormányfők rendkívüli videókonferenciáján, mert Kínában tárgyalt. Kérésére Karl Nehammer osztrák kancellár képviselte az ülésen. Az Európai Tanács először ült össze azután, hogy kitört a fegyveres konfliktus Izrael és a Hamász között. Az uniós vezetők álláspontjuk egységesítéséről tárgyaltak két órán keresztül.« 24.hu

Lehet, hogy lemaradtam valamiről, és újra összeállt az osztrák-magyar monarchia? Mi ez?

Mondjuk, hogy egy eltorzult értékítélet alapján fontosabbnak tartotta Orbán a pekingi szereplést, de miután egy videokonferencia nem kíván személyes jelenlétet, az bármikor, bárhonnan lebonyolítható – lásd Szijártó tengeri hajókázása közben lebonyolított üzleteit – simán leülhetett volna egy számítógép elé Pekingben is.

Így azt kell mondanom, hogy

amit tett, az az uniós partnerek szemen köpése, hogy ne fogalmazzak durvábban.

Olyan lépés, ami semmiképpen nem összeegyeztethető azzal, hogy az Unió és a NATO tagjai vagyunk, és ezt a mai napig a többség támogatja.

Így tehát Orbán az országgal is szembement, amikor negligálta a jelenlétet, és tüntetőleg

egy nemzetközi körözés alatt álló emberrel parolázott.

Bár adott ő már hazájában elítélt miniszterelnöknek, – a macedón Gruevszkinek – politikai menedékjogot. Sőt! A magyar állami szervek segítettek a szökésében is. És kizárt, hogy nem Orbán tudtával!

Mégegyszer: olyan, hogy az osztrák kancellárt bízta meg a magyar érdekek képviseletével olyan cinikus, elfogadhatatlan lépés, ami semmiképpen nem egyeztethető össze az általa folyamatosan emlegetett szuverenitással.

És – már elnézést, de – egészen egyszerűen bunkóság a partnerekkel szemben.

Vagy így akarja kivívni a tiszteletüket?”

(Juszt László/Facebook)

Valódi Hírek