Rendkívüli: Óriási botrány törhet ki az Orbán-kormány szupertitkos tervéből

Újra napirenden Orbánék gigantikus kínai vegyianyag-elosztója.

Szeptember 14-én megjelent egy egészen különös kormányrendelet arról, hogy Soroksár és Gyál területén termőföldeket, szántókat, legelőket és erdőket jelölt ki a kormány beruházási célterületnek. A Telex információi szerint az összesen csaknem 100 helyrajzi számon lévő terület csak Budapesten 500 hektárnyi. Felhívták rá a figyelmet, hogy ezzel Orbán Viktor kormánya

két budapesti kerület méretű területen tervezi megvalósítani a titkos beruházásokat.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ és az építési minisztérium a lapnak megküldött válaszából annyi derül ki, hogy valamilyen ingatlanfejlesztést terveznek, állítólag vegyianyag-elosztó nem lesz. A helyi fideszes polgármesterek az ügyben titkolóznak, bővebb információkat nem árulnak el, így a helyi ellenzék és a természetvédők is csak csodálkoznak a gigantikus méretű beruházás tervét látva, amely nemcsak Budapesten, hanem az egész országban is példátlan lenne.

Az üggyel kapcsolatban elsőként Karácsony Gergely írt Facebook-oldalán.

„Már megint át akarják verni a budapestieket. Hiába a hárító mondatok, a jelek arra utalnak, titokban továbbra is azon dolgozik a kormány, hogy

kínai méreglerakatot telepítsen Budapestre, Soroksárra”

– írta korábbi bejegyzésében a főpolgármester.

Emlékeztettek: a Direkt36 oknyomozó portál még júniusban számolt be arról, hogy Kína Magyarországon hozna létre vegyianyag-lerakatot a vasúton ideszállított termékeinek, majd ebből az elosztóközpontból látnák el alapanyagokkal egész Európa akkumulátorgyárait. Orbán Viktor júliusban egy ellenzéki képviselő kérdésére azt közölte, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni, majd ezt később a kormány is megerősítette.

Ugyanakkor a szeptemberben megjelent rendelet, nem oszlatta el a kételyeket, hiába szólaltak meg az ügyben Orbánék. („Ne figyeljenek oda arra amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”mondta korábban maga a miniszterelnök.)

A Kormányzati Tájékoztatási Központ érdemben nem válaszolt a lap kérdéseire, mindössze Karácsony Gergely bejegyzésére reagáltak.

Ezért további kérdésekkel fordultak a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz is.

„A nemzetgazdasági szempontok szerinti kiemelést gazdasági okok indokolták, amelynek során

ingatlanfejlesztés fog történni”

– közölték semmitmondó válaszukban Lázárék.

Keresték az ügyben a Pest (vár)megyei kormányhivatalokat, a gyáli és a soroksári fideszes polgármestereket, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát, valamint a Földhivatalt, ám

egyetlenegy helyről sem érkezett válasz.

Jelezték, a friss kormányrendelet valósággal sokkolta a soroksári és a gyáli lakosokat, valamint a környezetvédelem miatt aggódó fővárosi és civil szakemberek is aggodalmukat fejezték ki a beruházással kapcsolatban.

A WWF Magyarország hangsúlyozta, az egész projekt szakmailag súlyosan aggályos, a beruházás helyhez kötöttségét nem látják megalapozottnak. Egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnál a hatóságnak igen szűk a mozgástere a szakmai szempontok mérlegelésére, és a nyomás is nagyobb a szakembereken – mutatott rá Dedák Dalma.

„Az ez év szeptemberében történt kormányrendelet-módosítással azonban további helyrajzi számok kerültek fel a logisztikai beruházáshoz kapcsolódó kiemelt beruházási listára, tehát

nemhogy nem hagyták annyiban, hanem tovább bővült a tervezett logisztikai beruházás”

– hívta fel a figyelmet a szervezet képviselője.

Valódi Hírek