Hatalmas meglepetés: Egészen váratlanul bukhat egy fideszes nagyhal

Egyszer minden véget ér.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) honlapján jelent meg szerdán az intézmény főigazgatói posztjának betöltéséről szóló pályázati felhívásvette észre a Magyar Narancs.

A közlemény szerint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter még október 9-én írta alá a felhívást, amely szerint mesterfokozatú végzettséggel és szakirányú képzettséggel, illetve jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkező embert keresnek a főigazgatói tisztségre.

Azt írták, előnyt jelent „a magyar irodalom külföldi megismertetésében szerzett jártasság, továbbá nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezés az irodalom és a gyűjtőkör tekintetében hasonló szakmai profilú muzeális intézmények élén”. Fontosnak tartják még a „jó kapcsolatteremtő, érdekegyeztető és kommunikációs készséget”, valamint „a magyar és egyetemes eszmetörténetben szerzett jártasságot”.

Az új főigazgatónak

2024. február elsejétől kell majd a tisztséget betöltenie.

A Petőfi Irodalmi Múzeumot eddig a most 47 éves – saját magát „megveszekedett orbánistának” tartó – Demeter Szilárd vezette 2018 szeptemberétől.

Már egy éve felröppentek a hírek, miszerint Demeter körül kezd fogyni a levegő: Orbán Viktor ötödik kormányának megalakulása után elvesztette a miniszteri biztosi posztjait, elapadtak forrásai és jelentősen szűkült korábbi mozgástere is. Ennek fő oka feltehetően az lehetett, hogy Demeter nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a „kultúrharc” vonatkozásában.

Demeter a közelmúltban egy podcastben maga ismerte el, hogy „erőfeszítései” kudarcot vallottak, ugyanis – fogalmazott – nem sikerült meghonosítania a köztudatban a különbségtételt „kultúrafogyasztó” és „kultúrahordozó” között.

Valódi Hírek