Visszatámadt Gulyás a főnökét kritizáló nagykövetekre, de valami nagyon félrement

Játssza a sértődöttet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, sorra érkeznek a reakciók arra, hogy Orbán Viktor – egyetlen uniós kormányfőként – részt vett Kínában egy gazdasági fórumon, és ott baráti találkozót tartott a háborús bűnös Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A megbeszélésen a szovjet orosz propaganda szóhasználatát átvéve „különleges katonai művelet”-nek nevezte az Ukrajna ellen folytatott hódító háborút, miközben álságosan a békéről papolt, és ez a nemzetközi közösségben kiverte a biztosítékot.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete egyetlen súlyos mondattal fejezte ki felháborodását, és hasonló hangnemben tett fel kérdéseket Orbánnak Németország budapesti nagykövete, Julia Gross is.

A nagykövetektől érkező kritikákkal az atv.hu munkatársa szembesítette Gulyás Gergelyt egy konferencia után.

A kancelláriaminiszter szerint az amerikai nagykövet illetéktelen a magyar külpolitika meghatározásában, és azt javasolja David Pressmannak, hogy “nézegesse” a BidenPutyin találkozók képeit. Az ATV munkatársának közbevetésére, hogy de akkor, amikor Joe Biden amerikai elnök Putyinnal találkozott, még nem volt háború, csak a szokásos, „békepárti„-nak mondott lózunggal válaszolt:

„A háború időszakában pedig kiemelten fontos, hogy a békéről beszéljünk, és arról, hogy az orosz agressziónak mielőbb véget kell vetni.

A miniszterelnök is ezt tette, és mindenkinek azt javaslom, hogy tegye is ezt.”

Gulyás Gergely a német nagykövet asszony kérdéseire reagálva kijelentette: ha Európa felelősen akar eljárni, akkor minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy Oroszországot az agresszió befejezésére késztesse.

„Ilyen értelemben a német nagykövet talán furcsa formában feltett kérdésére kielégítő választ tudunk adni:

igen, ezért találkozott a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel”

mondta.

Arra nem tért ki, hogy miképp szolgálja mindezt, hogy a magyar kormány és a médiája az orosz háborús propagandát szajkózza, és miért tiltakoznak akkor a Putyinnak ellenálló ukránok számára szállítandó fegyverek ellen.

Gulyás Gergely a tévé riporterének kérdésére, hogy Magyarország NATO-tagságára bármilyen formában veszélyt jelenthet-e egy OrbánPutyin találkozó, és összefüggésbe hozható-e a NATO-val, kijelentette: nem hozható összefüggésbe és semmilyen veszélyt nem jelent.

Valódi Hírek