Méretes bókot kapott Orbán Putyintól: Ezért a vállveregetésért odáig lesz a magyar miniszterelnök

Pedig nagyon érdekes találkozónak lehettünk szemtanúi.

Orbán Viktor tudja, hogyan kell kitartóan kiállni az érdekeiért –fogalmazott Vlagyimir Putyin a minap a Rosszija 1 orosz tévécsatornának, kettőjük pekingi tárgyalását követően.

A magyar miniszterelnök „az európai politikusok azon kis létszámú csoportjához tartozik, akik tudják, hogyan kell megvédeni az érdekeiket, és ő ezt kitartóan, következetesen, véleményem szerint teljesen tapintatosan teszi.

Távolról sem mindig egyeznek meg nézeteink,

ráadásul gyakran különböző platformon állunk, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy beszélgessünk és megoldást keressünk bizonyos kérdésekre, problémákra”

– mondta az orosz elnök.

Mint írtuk, Orbán Viktor kedden Pekingben kétoldalú tárgyalást folytatott az orosz államfővel: az egyeztetésen a gáz- és olajszállítás, valamint a nukleáris energia témaköre is terítékre került.

A magyar miniszterelnök ugyanakkor nem merte háborúnak nevezni Ukrajna orosz megtámadását Putyin előtt, inkább „katonai műveletként” emlegette azt. A találkozóról mellesleg videó is készült, amelyen látszik, hogy Orbán kényelmetlenül fészkelődött és zavartan pakolgatott maga előtt mindent, miközben az orosz államfővel egyeztetett.

A magyar miniszterelnök rövidesen tájékoztatta a nyilvánosságot a történtekről: mint mondta, az orosz-ukrán háború, valamint a tűzszünet kapcsán olyan választ kapott Putyintól, amely nyugtalanítja.

Eközben David Pressman budapesti amerikai nagykövet úgy fogalmazott a találkozóról:

„Miközben Oroszország az ukrán civileket bombázza, Magyarország az üzletért könyörög”.

Erre a kijelentésre Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója reagált. Többek között közölte, hogy elegük van az „amerikai képmutatásból”.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek