Itt a leleplezés a rezsikamuról: Németh Szilárdék kétezer milliárd forinttal csapolták le a magyarok pénztárcáját

Az MVM a kormánypropaganda szolgálatában.

A valóságnál közel

kétezer milliárd forinttal több lakossági „megtakarítást” mutathatott ki az MVM

tavaly augusztus óta a lakosság számára a narancssárga „rezsiboxokban” – számította ki a Népszava néhány gázszámla és a valós piaci árak összevetésével.

Ez alapján az is megállapítható, hogy az MVM saját szabályait sem tartja be. Az állami gázszolgáltató ugyanis a földgázszámla-magyarázójában feltüntetett – megkérdőjelezhető – „módszertan” szerint a „rezsicsökkentett” díjakon elért bruttó megtakarítást 1020 forintos „piaci” árból vezeti le. Ez a múlt év augusztusi kiugró érték azonban rövid ideig élt, azóta folyamatosan esik a tőzsdei gázár, mégis hatályban van az a tavalyi, számunkra rendkívül előnytelen szerződés által meghatározott orosz gázár is.

Így eshet meg az – ahogy arról korábban már beszámoltunk – hogy jelenleg az orosz importgáz áránál is ötször többet fizet az, aki az „átlag”-ként meghatározott, meglehetősen alacsonyan meghatározott limit felett fogyaszt gázt.

Ugyanakkor a havi gázszámlákon a narancssárga (mi más) dobozban jelzett, a „rezsicsökkentésnek” tulajdonított megtakarítást még mindig ehhez a tavaly augusztusi értékhez képest számolják ki.

Számos háztartás kapott már olyan gázszámlát, amely szerint bár piaci árakon sokkal kevesebbet fizettek volna, a rezsicsökkentett díjak mégis tetemes megtakarítást hoztak.

A visszásságra egy hónapja Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető hívta fel a figyelmet. Az ellenzéki politikus a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) tett bejelentést

tisztességtelen, félrevezető kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt.

Tóth a napokban jelezte, hogy a GVH két hónappal meghosszabbítja annak vizsgálatát, indít-e az ügyben eljárást. Ezt a szocialista politikus úgy értelmezi, hogy a hatóság egy hónap alatt sem talált alapos indokot a megkeresés elutasítására.

A portál kutatásai szerint ugyanakkor az MVM a „megtakarítás” kiszámításakor saját közléseit sem tartja be. Az általuk vizsgált gázszámlákból ugyanis

1020 forintnál rendre magasabb „világpiaci árak” adódtak.

A valós összeg ehhez képest fogyasztónként, sőt, számlánként más és más. 2022 és 2023 szeptembere között éppúgy találkoztak 1027, mint 1158 forintos összeggel. Az általuk feltüntetett „megtakarítás” tehát még a hivatalosan közölteknél is nagyobb mértékben térhetett el a valóságtól.

Ebben az időszakban a Népszava munkatársai által vizsgált számlákon a „világpiaciként” feltüntetett viszonyszám

semmiféle kapcsolatot nem mutatott

a tényleges világpiaci ármozgásokkal.

Az indokoltnál 2000 milliárd forinttal nagyobbnak mutatott „megtakarítás”

egyértelműen a kormánypropaganda alátámasztására szolgál,

ehhez szolgál felületet at MVM.

Valódi Hírek