Döbbenetes részletek derültek ki Orbán egyik korábbi titkos találkozójáról

Hosszú volt az út, mire nyélbe ütötték a bizniszt.

2021 májusában Orbán Viktor személyesen találkozott Londonban az Invitech tulajdonosaival – a hazai 4iG akkor már hónapok óta próbálkozott a magyar távközlési vállalat felvásárlásával, amelynek tulajdonosai sokkal magasabb árat kértek a cégért, mint amennyit a 4iG ajánlott, így a tárgyalások megakadtak.

A Direkt36 friss tényfeltáró cikke szerint a tárgyalás több mint egy óráig tartott – egyik forrásuk megosztotta:

„Orbánnak elég lett volna öt percre benéznie a tárgyalásra. Jelezhette volna ennyivel, hogy az állami támogatás megvan ehhez az ügylethez, de ő sokáig ott volt.”

Megjegyezte, a miniszterelnök sokáig győzködte az Invitech tulajdonosainak képviselőit, hogy adják el a céget a 4iG-nek. A találkozó mellesleg fordulópontot jelentett az üzletben: a hírportál forrása szerint felgyorsultak az egyeztetések, majd 2021 szeptemberében le is zárult a felvásárlási ügylet.

A Direkt36 alaposan körbejárta a 4iG-t: mint írták, a cég nemcsak pénzügyi szálakon kötődik a kormányhoz, hanem

szorosan igazodik Orbán régiós hatalmi ambícióihoz is.

Mint kiderítették, egy német–magyar kormányalku miatt tudott a 4iG beszállni a nemzetközi védelmi iparba, miközben a Nyugat-Balkánon is terjeszkedett.

Megjegyezték, hogy Jászai Gellért kulcsfigura lett a terjeszkedésben, de Simicska Lajossal nem találta meg a közös hangot – pedig Jászait lehengerlő tárgyalási stílusáról is ismerik.

Egyik találkozójukra így emlékezett a hírportál forrása: Jászai „brókertípus”, szeret üzleti szakkifejezésekkel élni, így használta a „loan-to-value” kifejezést is, amelyet magyarul hitelfedezeti mutatóként szoktunk említeni.

„Lajos azt szerette, ha egy ügylet közérthetően, köznyelven van elmagyarázva, ami végig levezethető, mint egy egyenlet”

– árulta el a forrás, aki szerint Simicska ott is hagyta a megbeszélést.

„Ott ült a Lajos, és mondta, hogy »loan-to-value a f*szom«, majd felállt, és elment”

– fogalmazott a forrás.

Jászai helyzetét azonban segítette, hogy időközben Simicska szembefordult Orbánnal – a forrás szerint később Mészáros Lőrinc kezdte „futtatni” Jászait.

„Amikor Lőrinchez odakerült, Jászai segítette őt abban, hogy ne kockás papíron csinálja a könyvelését”

– mondta egy kormányközeli forrás.

Jászai azonban többek között az ambíciói miatt nem elégedett meg azzal, hogy második ember legyen Mészáros mellett: 2017 végén jelent meg a 4iG-nél a felvásárlási szándékával. A céget 2018 májusában még Mészáros vállalkozásai és tőkealapjai vásárolták meg, ám a nyár folyamán Jászai átvette a cég vezetését, majd Mészárost kivásárolva ő lett a vállalat többségi tulajdonosa – a 4iG hamarosan kormányzati segítséget kapott ahhoz, hogy az informatikai piac jelentős szereplőjévé váljon.

Valódi Hírek