Dobrev Klára bejelentette: Bevezetik az adómentes minimálbért és az eurót Magyarországon győzelmük esetén

Szociáldemokrata fordulatot ígért.

Újabb állomásához érkezett az árnyékkormány programbemutató rendezvénysorozata: Dobrev Klára ezúttal a pénzügyekkel és gazdaságpolitikával foglalkozó rendezvényét tartotta meg Kaposváron pénteken.

„Az elmúlt egy évben az árnyékkormány több mint ezer szakértővel dolgozott együtt a szociáldemokrata fordulat programján. Most eljött az ideje, hogy bemutassuk, mit jelent az emberek állama, milyen az a haza, amely vigyáz ránk. Európai. Magyar. Szociáldemokrata”

– írták az esemény Facebook-oldalán.

A Demokratikus Koalíció által szervezett rendezvényen többek között arról volt szó,

  • hogyan csökkentené az árnyékkormány az inflációt?
  • Mikor lehet magyar euró?
  • Milyen költségvetést képzelnek el?
  • Mi a helyzet az uniós pénzekkel?

A rendezvényen beszédet tartott Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, az Új Köztársaságért Alapítvány elnöke, Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter, Dr. Dávid Ferenc, gazdasági árnyékminiszter, valamint Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter.

Dobrev Klára beszédében hangsúlyozta: kormányváltás esetén

adómentessé fogják tenni a minimálbért és bevezetik az eurót.

Dobrev Klára beszélt az árnyékkormány terveiről, ezzel kapcsolatban kiemelte:

Magyarországnak szociáldemokrata fordulatra van szüksége.

Az árnyékkormány vezetője szerint jelenleg nem a magyarokról szól a gazdaságpolitika, „hanem a kőgazdag multikról”. Alacsony béreket, akadálytalan természetpusztítást és laza munkajogi szabályokat kínál nekik az Orbán-kormány, amivel ők nagyon jól járnak, a dolgozók viszont egyre jobban elszegényednek. A szociáldemokrata gazdaságpolitika ennek éppen az ellenkezője – hívta fel a figyelmet.

Közölte: az árnyékkormány azt akarja, hogy a multik ne a kedvező feltételek, hanem

a leghozzáértőbb és legmegbízhatóbb munkaerő miatt jöjjenek Magyarországra.

Hozzátette: az árnyékkormány célkitűzése, hogy az adózás terheinek döntő részét ne a dolgozók és a nyugdíjasok viseljék. Jelezte, ezért is mondják azt, hogy „fizessenek a milliárdosok!”. Ismertette, hogy terveik szerint a leggazdagabbak, a milliárdos vagyonokkal rendelkezők nagyobb adót fizetnének annak érdekében, hogy

a minimálbér mértékéig adómentesek legyenek a jövedelmek.

„Ha annyit keresünk, amennyinél még a magyar állam szerint sem szabad kevesebbért dolgoztatni minket, akkor az az állam ne tartsa utána a markát, hogy még abból akarjon elvenni”

– mondta Dobrev Klára, hozzátéve, a forint gyengítése ugyanígy egyedül a multiknak és a milliárdosoknak érte meg, ők voltak, akik meggazdagodtak az árfolyamingadozáson. Mint mondta,

ennek „köszönhető” az Európa-rekorder infláció, az alacsony bérek és az élelmiszerdrágulás is.

Kiemelte: a szociáldemokrata ajánlat erre az, hogy be kell vezetni az eurót! Ez visszaadná a stabilitást és helyreállítaná a bizalmat, hiszen végre nem Matolcsy György felelne a fizetőeszközünkért – mutatott rá.

Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke felszólalás közben. (Fotó: Dobrev Klára/Facebook)

Az árnyék-miniszter beszédét követően Dr. Dávid Ferenc ismertette az árnyékkormány programjának gazdaságpolitikai részét.

A szakember elmondta: kormányváltás után helyreállítják a költségvetés egyensúlyát, ebben a munkában segíteni fog az új, szakmailag elkötelezett Költségvetési Tanács. Visszaadják a költségvetés alkotmányosságát, a költségvetés keretében lehetőséget biztosítanak a stratégiai, közszolgálati ágazatban dolgozók versenyképes bérének eléréséhez, a költségvetésben kiemelten fogják kezelni az oktatást, az egészségügyet és a szociálpolitikát, illetve a különösen sérülékeny társadalmi csoportok támogatását, és haladéktalanul lehívják az EU-s forrásokat – sorolta.

A vállalkozásokra térve az árnyékminiszter elmondta: stabil és kiszámítható jogi és szabályozói környezetet, független jogalkalmazást, politikamentes közigazgatást fognak biztosítani a vállalkozások számára,

megvalósítják a gazdasági alkotmányosságot:

az adójogszabályok megváltoztatásakor 60 napos, új adófajták bevezetése esetén 180 napos felkészülési időt biztosítanak törvényesen, megszüntetik a visszamenőleges hatályú törvényalkotást, cégügyekben teljes körű e-közigazgatást fognak biztosítani, megkönnyítik a cégalapítást, meg fogják szüntetni a kötelező kereskedelmi és iparkamarai, valamint az agrárkamarai tagságot, és megváltoztatják a társasági adó és a személyi jövedelemadó (szja) jelenlegi igazságtalan rendszerét. A multinacionális óriáscégeknek és a kiugróan magas jövedelemmel rendelkező polgároknak nagyobb részt kell vállalniuk a közös teherviselésben – közölte Dávid Ferenc.

A munkavállalókról a gazdasági árnyékminiszter elmondta: át fogják emelni az európai minimálbért, és következetesen fogják alkalmazni az európai minimálbér-szabályozásról szóló irányelvet, visszahozzák a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, antiinflációs politikát fognak folytatni, csökkenteni fogják az szja általános kulcsát, továbbá a bérekre rakódó adóterhelést, illetve a szociáldemokrata értékekhez fogják illeszteni a Munka törvénykönyvét.

Dr. Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter az euró bevezetésével kapcsolatban elmondta: a céldátum kitűzése azt jelentené, hogy

elköteleződünk az Európai Unió értékei mellett, és így tagjai lehetnénk egy erős, koherens közösségnek, az eurózónának.

De nemcsak ezért kell szerinte csatlakoznunk a közös európai fizetőeszközt használó országokhoz, hanem azért is, mert ez a magyar gazdaság és a magyar emberek hosszú távú érdeke – hívta fel a figyelmet.

Bodnár Zoltán példának Szlovéniát, Észtországot és Szlovákiát említette, amely országok mind jól jártak a bevezetéssel. Megígérte, hogy a kormányváltás után az új szociáldemokrata kormány minél előbb be fogja vezetni az eurót. Ennek érdekében a társadalmi partnerekkel, a munkavállalókkal és a vállalkozások képviselőivel közösen olyan programot fognak létrehozni, amelynek végrehajtása biztosítani fogja a bevezetés feltételeit. Figyelmet fognak fordítani arra is, hogy ez rövid távon se járjon az árak emelkedésével és a jövedelmek leértékelődésével – emelte ki.

Az árnyékkormány programbemutató rendezvényét itt nézheted meg:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek