Itt a javaslat: Megtiltaná a szeszesitalok árusítását a dohányboltokban is este 10 óra után Niedermüller Péter (+videó)

El is mondta emellett az indokait.

Pár hete a fővárosi VIII. kerület polgármestere, Pikó András szólalt fel azért, hogy

a nemzeti dohányboltokra is vonatkozzanak az önkormányzati szabályok,

ne árulhassanak ők sem szeszesitalokat este 10 után, ha a többi üzlet sem árulhat.

Ezzel eredetileg Kocsis Máté is egyetértett. A Fidesz frakcióvezetője törvényjavaslatot is nyújtott be erről az Országgyűlésnek, de

miután megnyerte Budapestet az ellenzék 2019-ben, visszavonta az indítványt.

Most lényegileg ugyanezt kéri a szomszédos VII. kerület polgármestere, Niedermüller Péter is.

Túl azon, hogy igazságtalan a nemzeti dohányboltok mentessége az önkormányzati szabályok alól, a DK-s városvezető szerint a lakókat is zavarja az utcai alkoholfogyasztás.

Ezért arra kéri a lakosságot, hogy egy online kérdőívben mondják el a véleményüket a kérdésben. Valamint közös törvényjavaslattal fordul ő is a polgármestertársaival, illetve ellenzéki parlamenti képviselőkkel az Országgyűléshez a szabályozás érdekében.

Niedermüller teljes Facebook-bejegyzését teljes terjedelmében közöljük:

„A dohányboltok se árusíthassanak 22 óra után alkoholt? – Mondja el véleményét!

A közterületi alkoholfogyasztás országszerte, így Budapesten is rengeteg problémát okoz, éppen ezért alkotnak az önkormányzatok, többek között mi is olyan szabályokat, amelyek megtiltják az üzleteknek, hogy 22 óra után szeszes italt áruljanak. Csakhogy nálunk is vannak éjjel-nappal nyitvatartó nemzeti dohányboltok, amelyeknek a működését a kormány jóvoltából nem szabályozhatjuk.

Ez viszont komoly probléma, mivel a trafikokban vásárolt alkoholt sokan az üzlet előtt, az utcán hangoskodva fogyasztják el, ami zavarja a lakosok nyugalmát.

A Fideszben is tudják, hogy ez gondot jelent, ugyanis még 2019-ben Kocsis Máté kezdeményezte, hogy az önkormányzatok szabályozhassák a dohányboltok működését. Ebből végül nem lett semmi, ismét mások érdekeit helyezték előbbre, az önkormányzatokat és lakókat pedig magukra hagyták.

Mi úgy gondoljuk, hogy további szabályozásra van szükség a közterületeken történő alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében, ezért fogjuk kezdeményezni kerületi szinten, illetve polgármestertársaimmal és az országgyűlési képviselőkkel közösen, hogy

a dohányboltokra is ugyanolyan szabályok vonatkozzanak,

mint minden más üzletre.

Ön egyetért azzal, hogy 22 óra után a trafikokban és a boltokban se lehessen alkoholt árusítani, elvitelre sem?

Az online kérdőívünk kitöltésével kérem, mondja el Ön is a véleményét a trafikokkal, illetve a többi üggyel kapcsolatban is.

A kérdőívet itt tudja kitölteni: https://erzsebetvaros.hu/kerdoiv

Videó:

Valódi Hírek