Elképesztően kiakadt a józsefvárosi polgármester – Kocsis Máté lelépése óta gátolja a Fidesz egy törvény megszavazását, amit épp ő nyújtott be korábban

Pikó András az Országgyűléstől kéri az intézkedést.

Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere levéllel fordult az Országgyűléshez, hogy törvényben biztosítsák,

nem állhatnak a helyi önkormányzatok fölött a Nemzeti Dohányboltok.

Azt szeretné elérni, hogy a helyi képviselő-testület szeszesital árusítását szabályozó rendelete terjedjen ki a nemzeti dohányboltokra is, ugyanis ez jelenleg lényegileg nem érvényesül.

Az ügy pikantériája, hogy Pikó ugyanazt a törvényjavaslatot kérte a parlamenttől megszavazásra, amelyet korábban Kocsis Máté, a kerület volt polgármestere és jelenlegi Fidesz-frakcióvezető is benyújtott (majd a 2019-es önkormányzati Fidesz-vereség után visszavont).

Az alábbiakban változatlan formában közöljük a VIII. kerület vezetőjének Facebook-bejegyzését:

„Mi a fontosabb: a közbiztonság vagy a nemzeti dohányboltos haverok haszna?

Nincs olyan település, Józsefváros sem kivétel, ahol ne okozna gondot az, hogy a 0-24-ben nyitvatartó nemzeti trafikok vásárlóinak jelentős része a közterületeken fogyasztja el a vásárolt italt. Vannak olyan nemzeti dohányboltok, ahol nem csak ez a probléma – prostitúciótól kezdve a drogterjesztésig rengeteg panaszt kapok. A józsefvárosi panaszosok ezeket a tevékenységeket konkrétan azoknak a dohányboltoknak a működéséhez kapcsolják, amelyek előtt mindezeket a tevékenységeket nap, mint nap tapasztalják.

Megelégeltük, hogy nincs érdemi előrelépés ezen a téren évek óta.

Ezért kezdeményezésemre az önkormányzat felterjesztési jogával élve a képviselőtestületünk határozatban kezdeményezte az Országgyűlésnél a jogszabálymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy a helyi képviselő-testület szeszesital árusítását szabályozó rendelete terjedjen ki a nemzeti dohányboltokra is. (Szó szerint ugyanezt javasolta 2019 februárjában Kocsis Máté, akkor egyéni parlamenti képviselő is, majd az önkormányzati választás után, ki tudja miért, visszavonta a törvénymódosító javaslatát.)

A kormány elutasította az indítványunkat.

Ellenben ráirànyították a figyelmet a közterületi alkoholfogyasztás tilalmának szabályozási lehetőségére. Józsefváros hatályos közösségi rendelete azonban évek óta tartalmazza ezt a tényállást, a közterület-felügyeletünk munkatársai eljárnak ezen esetekben, helyszíni bírság vagy rendőrség irányába szabálysértési feljelentés formájában.

Ennél azonban sokkal hatásosabb megoldásra van szükség, ezt jelentette volna a nyitvatartási szabályok és az ellenőrzési jogok dohányboltokra történő kiterjesztése .

2019-ben is, amikor Kocsis Máté kérte és 2023-ban is, amikor a jelenlegi képviselő-testület.

A válaszlevél cinikus, hiszen miközben természetesnek tartja, hogy a nemzeti dohányboltok a helyi rendeletek felett állnak, a működésük miatti közbiztonsági problémákat hatékony rendőrségi fellépés híján az önkormányzatra tolja.

Felháborító, hogy a józsefvárosiak közbiztonságánál előrébb való a trafikos csókosok profitja és a kormány megint magára hagyja egy általa generált probléma kezelésében az önkormányzatokat.”

Az eredeti bejegyzés itt érhető el:

Valódi Hírek