Azonnal reagáltak Szijjártóék, miután a magyar tudósok rendkívüli közleményt adtak ki a hazai akkumulátorgyártásról

Itt a válasz.

Megírtuk, hogy a magyarországi akkumulátorgyártás kockázatairól és veszélyeiről adott ki állásfoglalást a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottsága. A tudósok az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében 8 pontban foglalták össze javaslataikat, amelyeket az akkumulátorgyárak megfelelő működése érdekében fogalmaztak meg.

Miután az MTA munkatársai részletesen kidolgozták javaslataikat és észrevételeiket, a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium is méltóztatott reagálni közleményükre – egy mondatban.

„Aki az akkumulátorgyártás ellen küzd,

az a környezetvédelem ellen és a nemzetgazdasági érdekek ellen küzd”

– közölte a Magyar Tudományos Akadémia közleményével kapcsolatban az RTL Híradónak a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Az MTA Fenntartható Fejlődés Bizottsága által részletesen kidolgozott dokumentumban 8 pontban szedték össze a magyarországi akkumulátorgyártással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

„Aggódunk amiatt, vajon a hatósági rendszer alkalmas lesz-e erre az új kihívásra, ennyi gyárra, és az akkumulátoripar által jelentett,

sajátos környezeti kockázatok kezelésére”

– mondta a portálnak Boda Zsolt, a testület egyik tagja, hozzátéve, a gyárak rendkívül komoly környezeti terhelést jelentenek, és jelezte, többek között a gödi gyárat is több tucatszor bírságolta meg a hatóság az elmúlt években.

„Ez egy nagyon komplex csomag, amiről megfelelő párbeszéd kellene, ami elmaradt”

– mutatott rá Boda Zsolt.

Az MTA állásfoglalásában kiemelték:

„az akkumulátorok gyártási technológiája számos környezeti és egészségügyi kockázattal terhelt, és sem hazánkban, sem pedig külföldön nem állnak rendelkezésre széles körű és ellenőrizhető adatok a termelés környezeti és egészségügyi hatásairól. A jelenleg is működő akkumulátorgyártó üzemek közül több környezeti és egészségügyi problémákat okoz, és nem kizárható, hogy

működésük a jövőben is okozhat – akár súlyos – szennyezéseket is.”

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az információhiány miatt az aggodalom jelei mutatkoznak a társadalomban, amely – tették hozzá – az átláthatósággal csökkenthető lenne.

Videó:

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/10/10/ratenyereltek-a-veszcsengore-a-magyar-tudosok-rendkivuli-kozlemenyt-adtak-ki-a-magyarorszagi-akkumulatorgyartasrol

Valódi Hírek