Hatalmas meglepetés: Egy nagyhal bukott le, súlyos bűncselekményt követett el

Ezúttal nem az adóhatóság csapott le, hanem annak korábbi felső vezetője bukott le.

Bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztásával visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Debreceni Törvényszéken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik volt felső vezetője és több társa ellen – közölte a főügyészség szerdán.

A vádirat szerint a büntetőeljárás alá helyezéséig a NAV központi szervénél vezető beosztásban dolgozó ember bizalmas, majd korrupciós kapcsolatot alakított ki egy debreceni vállalkozóval – írták.

A vállalkozó érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok 2013-tól egymásnak szerződésekkel több milliárd forintos kölcsönöket nyújtottak. A cégek egy részével szemben később kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás indult.

A vállalkozó attól tartott, hogy a cégeivel szemben eljárásokat indíthat a NAV. Ezért megállapodott az adóhatóság felső vezetőjével abban, hogy

műszaki cikkekért és készpénzért cserébe

a NAV-os figyelemmel kíséri a cégeket érintő eljárásokat, azokról információkat ad, valamint közbenjár annak érdekében, hogy az eljárások a vállalkozó számára kedvezően végződjenek – olvasható a közleményben.

A kommüniké szerint az adóhatósági vezető hivatali helyzetét felhasználva konkrét adóhatósági eljárás befolyásolásában is közreműködött.

Azt írták, mindezekért a volt NAV-os

3,5 millió forint értékben vett át műszaki cikkek és további ezer euróval is gazdagodott.

A korábbi adóhivatali munkatárs egy másik debreceni vállalkozóval is hasonló korrupciós kapcsolatot alakított ki. Ennek keretében 4 millió forint értékű gépkocsihasználatot és gépkocsi vásárlásban nyújtott kedvezményt kapott.

A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje a volt hivatalos személyt 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra és 8 millió forint pénzbüntetésre, valamint végleges hatályú közszolgálati jogviszony gyakorlásától eltiltásra. Továbbá rendeljen el vagyonelkobzást a lefoglalt nagy értékű műszaki cikkekre, valamint több mint 6,5 millió forintra – zárul a főügyészség közleménye.

(MTI)

Valódi Hírek