Most érkezett: Súlyos üzenetet küldött Orbánnak az uniós biztos – erre nem számított a miniszterelnök

Bekeményít az EU.

Didier Reynders, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa feltételezésnek minősítette, egyúttal cáfolta azon sajtóhíreket, amelyek szerint a testület pozitív véleményt készítene elő Magyarország vonatkozásában.

A Népszava értesülései szerint az uniós tagállamok miniszterei várhatóan novemberben fogják ismét tárgyalni a magyarországi demokrácia és jogállamiság helyzetét a 7. cikkelyes eljárás keretében. Felidézték, a Magyarországgal szembeni eljárás még öt éve kezdődött, amikor az Európai Parlament (EP) elfogadta a Judith Sargentini által jegyzett jelentést, amely 12 területen állapított meg súlyos aggodalomra okot adó tényezőket.

Az igazságügyi biztos az EP állampolgári jogi bizottságában hétfőn kérdésre válaszolva közölte:

óvatosnak kell lenni az ajánlások erőltetésével,

mert azokat csak a tagállamok négyötödének az egyetértésével lehet elfogadni, emiatt pedig veszíthetnek az erejükből. A politikus szerint eredményesebb a jogállamisági eljárás, amelyhez a kormányok minősített többségének a beleegyezése kell. Mint ismert, ennek keretében az EU27-ek tavaly decemberben befagyasztotta a Magyarországnak szánt 6,3 milliárd eurós felzárkóztatási pénzt.

Az uniós források felfüggesztését a magyarországi rendszerszintű korrupció miatt látták indokoltnak, míg a hetes cikkelyes eljárás az EU alapvető értékeinek általános megsértése miatt járhat szankciókkal, például a szavazati jog megvonásával.

Kiemelték: hazánk számára

jelenleg a teljes, 22 milliárd eurós kohéziós büdzsé elérhetetlen,

csakúgy mint a jogállamisági eljárás keretében zárolt összeg.

A 6,3 milliárd eurón felüli összeg feloldásához a testület az igazságügyi reform végrehajtását támasztotta feltételként. Az Orbán-kormány közlése szerint már meghozta a szükséges jogszabályokat és döntéseket, amelyeket most Brüsszelben értékelnek. Az Európai Bizottság szeptember végén azonban újabb kérdéseket küldött a magyar félnek, ezekre még nem érkezett válasz – erősítette meg a lapnak hétfőn Didier Reynders.

Az uniós biztos feltételezésnek minősítette és nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az EB pozitív elbírálást készítene elő, majd novemberben megkezdenék a pénzek folyósítását a magyar kormány felé.

Valódi Hírek