Itt a válság eredménye: Súlyos lépést tett rengeteg magyar, amikor észlelte a brutális drágulást

Ezt mérés is bizonyítja.

„Az üzemanyag-drágulás miatt az autósok 16 százaléka már váltott, 27 százalékuk azonban azt állítja, hogy semmiképp nem szállna ki a kocsiból”

derült ki a Pulzus Kutató Totalcarnak készített felméréséből.

Az elmúlt hónapokban igencsak elszabadultak az üzemanyagárak. Egy liter benzin átlagára jelenleg 629 forint, egy liter gázolajé pedig 680 forint. Január 1-jétől pedig a magyar kormány annyira megemeli a jövedéki adót, hogy

literenként 41 forinttal lesz drágább az üzemanyag.

Mint a kutatásból kiderült, a magas üzemanyagárak miatt már most sem engedheti meg az autósok 16 százaléka magának az autózást, illetve további 19 százaléka gondolja úgy, hogy akár a jövő évtől már lerakja az autót.

A férfiak a mérés szerint egy hajszálnyival többen tették le az autójukat, mint a nők. Előbbiek 17 százaléka, utóbbiak 15 százaléka. Az is látszik, hogy a férfiakat jobban visszatartja majd az autózástól egy 700-800 forintos üzemanyagár, mint a nőket. 22 százalék az előbbiek esetében, utóbbiak esetében 17 százalék ez az arány.

Korosztályok szerint is szignifikáns különbség figyelhető meg: a 39 év alattiaknak még „csak” 14 százaléka tette le a kocsit a magas benzinárak miatt, a 65 éven felülieknek már 18 százaléka.

A legmagasabb iskolai végzettséget tekintve viszont az figyelhető meg, hogy minél alacsonyabb a végzettsége valakinek, annál hajlamosabb más közlekedési módot választani, azonban az 1000 forintot megközelítő ár már a legmagasabban képzett réteget is visszatartaná az autóba üléstől.

Végül a kutatás arra is kitért, hogy lakhely szerint mi a jellemző az autósok viselkedésére. Ebből az derült ki, hogy legkevésbé a fővárosiak és a községekben élők ragaszkodnak az autójukhoz, de egy 901-1000 forintos literenkénti ár már a megyeszékhelyeken lakók 24 százalékát is más közlekedési módra kényszerítené. Vélhetően itt fontos szerepet játszik az alternatívák száma is, hiszen a fővárosban fejlett a tömegközlekedés.

Valódi Hírek