Vajda Zoltán: Minden magyarnak félmillió forintot vett ki a zsebéből az Orbán-kormány idén

A parlament Költségvetési Bizottságának ellenzéki elnöke szerint teljes a káosz.

Miért esett szét a magyar költségvetés, és miért kellett megemelni az idei

költségvetési hiánycélt 3,9%-ról 5,2%-ra?

Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságnak MSZP-s elnöke a hirklikk.hu-nak osztotta meg a fenti kérdések lehetséges okait pénteki interjújában.

A parlament szocialista frakciójában ülő politikus szerint három okra vezethető vissza költségvetés szétesése:

  • A formai ok az, hogy nyár elején fogadta el a Fidesz a következő évi költségvetést, holott ezt alapesetben csak év végén szokták, mert ekkor láthatóak csak a kilátások.
  • A szétesés tartalmi oka, hogy 1000 milliárd forinttal kevesebb a költségvetés áfabevétel-kiesése a gazdasági válság miatt. A magas inflációból fakadóan elfogyott az emberek pénze, ezért nem tudnak annyit költeni, mint előző években. A kiadási oldalon pedig megmutatkozik, hogy a kormány 700 milliárdért megvette a Vodafone-t, az értelmetlen Bosnyák téri ingatlanfejlesztésre a magyar közpénzből 250 milliárd forintot fizetünk egy Fidesz-közeli oligarchának, továbbá Orbánék 1500 milliárd forintért akarnak repülőteret venni. Ezek miatt idén minden magyar ember nagyjából félmillió forintos értelmetlen kiesést kellett, hogy elszenvedjen.
  • A költségvetési káosz harmadik oka pedig Vajda szerint az, hogy a magyar gazdaságpolitika három vezetője, Matolcsy György, Varga Mihály és Nagy Márton személyes konfliktusa és egymásnak feszülése tönkreteszi a magyar gazdaságot. A Költségvetési Bizottság elnöke megjegyezte: felelősséghárítás megy hármójuk között, hogy melyikük vigye el a balhét a gazdasági válság miatt.

Valódi Hírek