Mi lesz ebből? Suttyomban előkészített egy hatalmas környezetpusztító beruházást a kormány

Kell a hely a várban Orbánéknak.

Az újabb módosított tervekre is megkapta az építési engedélyt a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria szeptember végén – tudta meg a Népszava.

A Petőfi Csarnok helyén épülő monstrum jóval nagyobb lesz az elődjénél, így a zöldterület felülete is jelentősen csökken majd,

ha megépül a beruházás.

A Nemzeti Galéria új otthonának legmagasabb pontja 31,29 méteres lesz, amely nagyjából egy tízemeletes panelház magasságának felel meg. Az épület alapterülete 13 ezer négyzetméter lesz. Az összalapterület azonban ennél lényegesen nagyobb, hiszen a föld alatt három, a föld felett földszint plusz négy emelet épül. Az összes beépített terület így meghaladja majd az 50 ezer négyzetmétert, míg a burkolt felület 18 ezer négyzetmétert foglal el a parkból.

Ezzel szemben a Pecsa a szabadtéri színpaddal együtt sem volt több 11 ezer négyzetméternél, a csarnok pedig csak a 12 méteres magasságot érte el, így valótlan Baán László miniszteri biztos állítása, miszerint az új galéria épülete nem foglal el több helyet a zöldből.

Ráadásul esélyes, hogy az Duna Arénához hasonlóan messze nem fog olyan jól kinézni az építmény, mint a látványterveken, hiszen ez már az ötödik módosítás volt a terveken.

Az új galéria 2027-28-ra készülhet el, és az intézménynek csak akkor kell elhagynia a budai várat, ha már valóban átköltözhet az új épületbe. Így legalább nem jár úgy, mint a Néprajzi Múzeum vagy a Közlekedési Múzeum. Előbbi öt évig volt helyszín nélkül, mert túl korán paterolták ki a Kúria épületéből, utóbbi pedig már nyolc éve hontalan, hiszen még el sem kezdődött a kőbányai járműjavító helyén az építkezés.

Az ügyben a lap megkereste a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumot is, amely azt válaszolta kérdéseikre, hogy az állami beruházások felfüggesztésére vonatkozó kormányhatározat a fővárosi múzeumi projektekre is érvényes, bár ezek megvalósításáról

a kormány egyedileg hoz döntéseket.

Abban pedig biztosak lehetünk, hogy a budai vár kulturális funkcióinak megszüntetése és a palota épületének felszabadítása más célokra elsődleges prioritás Orbán Viktor számára.

Valódi Hírek