Kemény csörte: Páros lábbal szállt bele Polt Péterbe a volt főügyész – súlyos dolgok derültek ki

Lehull a lepel az „ügyészségről”.

Visszaadta a Polt Péter legfőbb ügyésztől még 2015-ben kapott Kozma Sándor-díját Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az igazságszolgáltatás és az ügyészség működését jellemző viszonyokra – közölte Ihász Sándor a Népszavának adott interjújában.

Elmondta: számára Polt Péter 2010-es kinevezésével veszett el végképp a remény arra, hogy szakmai alapon lehessen ellensúlyozni a hibákat.

„(…) Újraválasztásával azonnal a korábbi szakmai szemlélet, emberi minőség és a gyakorlat teljes átalakítása,

én úgy mondanám, lerombolása kezdődött el”

– jelentette ki.

„Sokan és sokáig próbálták, próbáltuk ellensúlyozni szakmaisággal a más okból született döntéseket. Volt megyei főügyész, akit leváltottak, más öngyilkos lett”

– mondta.

Ihász Sándor kiemelte: lépését figyelemfelkeltésnek szánja, mint mondta, ahogy az elmúlt több, mint egy évtizedben minden más, úgy ennek az elismerésnek az értéke is elértéktelenedett az ügyészségen belül. Hozzátette, azért csak most döntött erről, mert most készült el a 40 oldalas fellebbezéssel, azonban – tette hozzá – törvénysértő időhúzással a másodfokú eljárás még el sem kezdődött.

„(…) más lehetőségem ugyanis nincs, hogy felhívjam a figyelmet rá, mi zajlik az ügyészségen belül, és hogy

nem tudok és nem akarok azonosulni azokkal a folyamatokkal, melyek a szakmán belül zajlanak”

– mutatott rá.

„Sok beosztott ügyész nem is tudja összerakni a dolgokat, csak az elvárások szerint, kvázi már rutinból dolgoznak. Sokszor már utasítani sem kell. S akik 2010 után kerültek az ügyészségre, azok már ebben szocializálódtak, nekik ez a természetes. Ez vált automatizmussá”

– hangsúlyozta, hozzátéve: nincsenek érdemi válaszok, még egy parlamenti kérdésre sem, hanem Polt Péter feljelentésként értékeli, és továbbítja a rendőrséghez. Ahol néhány nap alatt elutasítják vagy lezárják a nyomozást, ami ellen nem lehet fellebbezni. A rendőrségi munkát pedig az ügyészség ellenőrzi, felügyeli – jegyezte meg.

Ihász Sándor úgy látja, „a legfőbb ügyészünk egy bizonytalan karakter, frusztrált, kisstílű, kiszámíthatatlan, nárcisztikus”.

„Az ügyészség ma

állam az államban, ellenőrizhetetlen, számonkérhetetlen és érdemi felelősség nélküli szervezet”

– mondta.

Valódi Hírek