Itt a bejelentés: Elindult a vizsgálat, amely teljesen keresztülhúzhatja az Orbán-kormány legfontosabb intézkedéseit

Szigorú eljárások elé néznek Orbánék.

Az Európai Bizottság hivatalosan is megindította a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek (BEV) behozatalával kapcsolatos vizsgálatot – közölte szerdán a brüsszeli testület.

A bizottság sajtóközleménye szerint a vizsgálat arra keresi a választ, hogy a kínai BEV-értékláncok részesülnek-e illegális támogatásban, és hogy ez a támogatás okozhat-e gazdasági kárt az uniós BEV-gyártóknak. Amennyiben ez a veszély fennáll, az EU megvizsgálja az intézkedések várható következményeit és hatását az akkumulátoros elektromos járművek uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira.

A vizsgálat megállapításai alapján az EB arról is dönt, hogy az EU érdekében áll-e a megállapított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok hatásainak orvoslása szubvencióellenes vámok kivetésével.

A vizsgálat, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 13-án, az Európai Unió helyzetéről szóló beszédében jelentett be, az uniós és WTO-szabályoknak megfelelő

szigorú jogi eljárások szerint zajlik majd,

lehetővé téve valamennyi érintett fél számára, hogy észrevételeiket, és érveiket ismertessék.

A sajtóközlemény szerint az Európai Bizottság saját kezdeményezésére indította el ezt a vizsgálatot, mivel elegendő bizonyítékot gyűjtött arról, hogy a Kínából az EU-ba irányuló, alacsony árú és támogatott elektromos járművek behozatala

gazdasági fenyegetést jelent az EU elektromos autóiparára.

Az uniós és a WTO-szabályok szerinti jogi követelményeknek megfelelően a vizsgálat megindítását megelőzően konzultációkat folytattak a kínai kormánnyal, mielőtt a vizsgálat megindításáról szóló közleményt közzétették volna.

A vizsgálat az indításától számított legfeljebb 13 hónapon belül lezárul.

Amennyiben jogilag indokolt, a vizsgálat megindításától számított 9 hónapon belül ideiglenes szubvencióellenes vámokat lehet kivetni, a végleges intézkedéseket pedig legfeljebb 4 hónappal később vagy a vizsgálat megindításától számított 13 hónapon belül lehet folyamodni érte.

A szubvenció egy adott intézmény számára rendszeresen juttatott pénzbeli segélyt, támogatást jelent. Az állami támogatás az EU-ban alapvetően tilos. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikkének (1) bekezdése szerint az Európai Unióban

„a belső piaccal összeegyeztethetetlen a tagállamok által vagy állami forrásból bármilyen formában nyújtott olyan támogatás, amely bizonyos vállalkozásoknak vagy bizonyos áruk termelésének előnyben részesítése által torzítja a versenyt, vagy azzal fenyeget, amennyiben ez érinti a tagállamok közötti kereskedelmet.”

(MTI)

Valódi Hírek