Elképesztő, mire fordítja a Nobel-díjjal járó hatalmas összeget Krausz Ferenc

Emberségből is jeles.

Jótékony célra fordítja a Nobel-díjjal járó teljes összeget Krausz Ferenc.

A magyar származású, de Németországban élő tudós másfél évvel ezelőtt alapította meg a Science 4 people nevű egyesületet, amely más tudósok összefogásával segíti az ukrajnai háború által sújtott nehéz sorsú embereket.

Krausz tavaly Kárpátalján is járt, háromszáz iskolás távoktatására alkalmas informatikai rendszert és más adományokat juttatott a helyieknek.

„Amikor Ukrajnában kitört a háború, a kollégáimmal azon gondolkodtunk, hogyan, milyen módon tudnánk segíteni. Arra a döntésre jutottunk, hogy az egész világra kiterjedő gyűjtési akciót szervezünk, amellyel megszólítjuk a tudóstársadalmat.

Egy weboldalt készítettünk erre a célra, bankszámlát nyitottunk, a gyűjtési akciót szervezzük, emellett közel háromszáz e-mailt küldtem a kollégáknak arra kérve őket, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a projekthez, illetve terjesszék ennek lehetőségét”

– beszélt az egyesületről korábban Krausz az Ökomenikus Segélyszervezetnek.

A magyar származású tudós egyébként Németországban él. 2023-ban ő, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért.

Az elismeréssel 368 millió forint jutalommal jár. Megosztva, így ők fejenként 122 millió forinthoz jutnak hozzá.

Valódi Hírek