Áll a bál: Durván kiakadt a szakszervezet Pintér Sándorék legújabb húzása miatt

Teljes ellenőrzésről döntöttek.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium utasításba adta, hogy az idei tanévtől már nem az oktatási intézmények vezetői, hanem elsősorban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) dönt a tankerületi fenntartású iskoláknak szánt magánadományok elfogadásáról, egyes esetekben pedig azok felhasználásáról is – írta a Népszava a nyáron a Hivatalos Értesítőben megjelent, június 25-től hatályos utasítás alapján. A szakszervezet hangsúlyozta, a rendelkezés több szempontból is aggályos.

Az új szabályozás szerint a tankerületi fenntartásában lévő oktatási intézményeknek és a tankerületi központoknak szánt adományokról bruttó kétmillió forint érték alatt

a tankerületi központok igazgatói dönthetnek.

Kivétel csak abban az esetben van, ha az adományozó természetes személy, civil szervezet, illetve nem belföldi önkormányzati vagy állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaság.

Amennyiben az adomány értéke meghaladná a bruttó kétmillió forintot, valamint ha az adományozó például természetes személy vagy civil szervezet,

az adomány elfogadásáról Hajnal Gabriella, a KK elnöke dönt.

Jelezték, a felsorolt adományozók esetében teljesen mindegy, mekkora értékű az adomány, minden esetben a KK elnöke jogosult dönteni annak elfogadásáról.

A lap kérdésekkel fordult a Klebelsberg Központhoz, hogy megtudják, milyen szempontok szerint döntenek az adományok elfogadásáról vagy elutasításáról. Válaszukban azt írták: döntés előtt a tankerületi központokkal együtt megvizsgálják az adományozó által megjelölt célok teljesíthetőségét és következményeit, az adomány működési feltételeinek meglétét, az adomány műszaki állapotát, rendeltetésszerű használatra való alkalmasságát.

Azt is közölték, hogy a Belügyminisztérium utasítása arra nem ad lehetőséget, hogy az adomány más intézményhez kerüljön, mint ahová az adományozó szánta.

„Ha az adomány célját, rendeltetését – ez tipikusan a pénzbeli adományok esetében fordul elő – az adományozó nem jelöli meg, úgy annak felhasználásáról, a kedvezményezett szerv gazdasági, pénzügyi vezetője javaslatainak figyelembevételével, az adomány elfogadására jogosult személy dönt”

– fűzték hozzá.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke rámutatott: azzal, hogy az adományozási szándékot az iskoláknak be kell jelenteniük a tankerületeknek és a KK-nak, – ráadásul nem is dönthetnek saját hatáskörben azok elfogadásáról –,

a Belügyminisztérium az állam mindenre kiterjedő kontrollját akarja erősíteni.

Totyik Tamás hozzátette: szerinte ez egy újabb lépés abba az irányba, hogy csorbítsák az iskolaigazgatók döntési jogköreit. A PSZ elnöke elmondta, szerinte az is elképzelhető, hogy az adományozási szabályok szigorításával a civil szervezetek és az állami iskolák kapcsolatát is

jobban lehet majd ellenőrizni.

 

Valódi Hírek