Beint Orbán kedvencének a rendőrfőkapitány: Azonnal távozik, amint beiktatják őt

Beindult a tisztogatás.

Ha Robert Fico átveszi a hatalmat,

Hamran István távozik a szlovák rendőrség éléről;

nem fogja megvárni, hogy menesszék – így reagált Szlovákia magyar rendőrfőkapitánya a szlovák választáson győztes Smer vezetőjének szavaira, aki már a választás másnapján közölte, hogy a főrendőrt és Daniel Lipšic különleges ügyészt azonnal leváltja.

Hamran egyelőre megvárja a koalíciós tárgyalások eredményét. Ha tényleg a Smer alakít kormányt, akkor távozik. Úgy fogalmazott, nem kompatibilis a párttal.

A 444 arra emlékeztetett, hogy Hamran és Lipšic azok, akiknek köszönhetően az elmúlt években egy tisztulási folyamat indult meg Szlovákiában. Olyan magas rangú személyeket vettek őrizetbe, ami korábban elképzelhetetlen volt, korábbi országos rendőrfőkapitányt, volt és jelenlegi titkosszolgálati igazgatót, nemzetbiztonsági hivatali vezetőt.

Fico célja a folyamat megállítása, mivel smeres politikusok is a célkeresztben voltak a hatalmon elkövetett törvénytelenségeik miatt,

tavaly még Robert Kaliňákot, Fico közeli munkatársát, volt belügyminisztert is őrizetbe vették egy időre. Hamran szerette volna elérni Fico őrizetbe vételét is, de a szlovák parlament ezt nem szavazta meg.

Hamran egy korábbi interjújában így nyilatkozott Ficóról:

„Robert Fico támadja a rendőröket, az ügyészeket, a bírósági döntéseket. Ha megkérdőjelezzük a bírósági döntéseket egy 21. századi, európai, demokratikus országban, akkor nem beszélhetünk jogállamról.

Egy jogállamban elképzelhetetlen, hogy egy volt miniszterelnök megkérdőjelezze a bírósági döntést.”

Orbán Viktor és kormánya annak ellenére drukkolt majd gratulált Robert Ficonak, hogy a korábbi szlovák miniszterelnök hivatali ideje alatt rendszeresek voltak a magyarellenes kirohanások, és akkor fogadták el a magyar nyelv használatát korlátozó törvényt is. Most viszont egy táborban vannak, hiszen

Fico is ugyanazokat a nyugatellenes, putyinista szólamokat hangoztatja, mint a magyar miniszterelnök.

Valódi Hírek