Alig jöttek ki a sokkoló KSH-adatok, Varga Mihály máris villámgyorsan reagált a hírre

Előre sejti, mekkora mínuszban lesz a gazdaság jövőre.

Az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság (?) ellenére a kormány a következő években is folytatja hiány- és adósságcsökkentő politikáját, amely az egész gazdaság számára kulcsfontosságú – közölte Varga Mihály a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makro Konferenciáján kedden Budapesten.

A pénzügyminiszter szokásos módon szót ejtett a családok támogatásáról, a „rezsivédelem fenntartásáról” (?) és a nyugdíjak értékének megőrzéséről – utóbbival kapcsolatban a szakemberek nemrég arra a következtetésre jutottak, hogy tulajdonképpen a nyugdíjasok hiteleztek a kormánynak mostanáig.

Varga a konferencián ugyanakkor már a jövő évre várható hiányszintről azt mondta:

a tárcavezető szerint ragaszkodnak a GDP-arányos 2,9 százalékhoz.

Megosztotta: azzal számolnak, hogy az államadósság a GDP 69,8 százalékára csökken idén, a tavalyi 73,9 százalékról.

Mellesleg a KSH friss adatai szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. évi első féléves hiánya. A második negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, azaz a GDP 3,1 százalékátközölte a minap a hivatal.

Varga szerint a tavalyi magas energiaárak okozta „sebek gyógyulnak”, a mérlegek elkezdtek javulni.

A pénzügyminiszter nagyon pozitív: szerinte az év második felében a gazdasági növekedés lehet uralkodó, sőt úgy látja, az év végi egy számjegyű infláció is reális. Utóbbi régóta dédelgetett álma a kormánynak, ám a szakértőktől kezdve a dühös kommentelőkön át rengeteg magyar helyretette már Orbánékat.

A tárcavezető mindemellett ismételte a már megszokott szóvirágokat, miszerint a kormány megvédte a munkahelyeket, magas a foglalkoztatottság 2023-ban. Továbbá nyugtázta, hogy a külkereskedelmi egyenleg rekordot dönthet az idén, a legfontosabb piacok, az eurózóna helyreállásával pedig még nagyobb lehet a növekedés.

(MTI)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/10/02/elkepeszto-indokkal-magyarazta-meg-nagy-marton-miert-van-koltsegvetesi-hiany

Valódi Hírek