Váratlan pofon: Kegyetlenül kiosztotta Orbánt a világhírű magyar akadémikus

Súlyos kijelentések.

A Die Presse online felületére írt véleménycikket Berend T. Iván, Kossuth-díjas magyar történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke. Cikkében arról írt, hogy Orbán Viktor és a magyar kormánypárti sajtó az Egyesült Államokat és az Európai Uniót teszi felelőssé az ukrajnai háborúért.

A szerző idézte Orbán beszédét, amelyben a magyar miniszterelnök kijelentette: a Nyugatnak gazdasági érdeke fűződik a háborúhoz. Kitért rá, hogy Orbán márciusban, az uniós csúcstalálkozó során azt hangoztatta, hogy „Magyarország a béketáborhoz tartozik, ezért továbbra is azonnali tűzszünetre és a béketárgyalások megkezdésére szólít fel”.

Az MTA volt elnöke hangsúlyozta: ez a fajta „megbékélési politika” az 1930-as éveket idézi fel,

amikor Adolf Hitler már háborúra készült,

de a világ többi része még a békés tárgyalások szükségességét helyezte kilátásba.

Berend T. Iván „Az árulás »békés« politikája” című írásában részletesen kifejti, miért is emlékeztet az 1930-as évekre feltűnően az, ahogy Orbán az Ukrajna elleni orosz támadást kezelte.

Emlékeztetett, Hitler agressziójának első és legfontosabb állomása Ausztria annektálása volt. Három hónappal Lord Halifax látogatása után meghívta Kurt Schuschnigg osztrák kancellárt. A kancellárt megalázták, és kénytelen volt elfogadni Hitler minden követelését, ez pedig gyakorlatilag a független Ausztria végét jelentette, ugyanis Schuschnigg „békeügyvédként” mindenbe beleegyezett. Rövid habozás után az osztrák köztársasági elnök is így tett – mutatott rá a szerző.

Jelezte, ma már csak Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesei és „barátai” – köztük Donald Trump és Orbán Viktor – használják az orosz-ukrán háború kontextusában „a béke” narratívát. Felidézte Orbán ezzel kapcsolatos kijelentéseit is, miszerint Trump „24 órán belül véget vetne a háborúnak, ha újra megválasztanák elnöknek”.

„Ez az Ukrajnának nyújtott segély és az utánpótlás ismeretében még némileg hihető is. A hadianyagok szállítását azonnal leállítanák, és ezzel

Putyin előtt szabaddá válna az út egész Ukrajna megszállása előtt”

– fogalmazott a szerző.

Az USA és az EU jelenleg hatalmas pénzügyi és katonai támogatást nyújt Ukrajnának. Tisztában vannak azzal, hogy valódi békét nem lehet elérni az agresszornak tett engedmények révén, hanem csak a vereség által – szögezte le cikkében Berend T. Iván.

(diepresse.com nyomán)

Valódi Hírek