Bayer Zsolt felesége hatalmasat kaszált a járvány alatt: Rengeteg pénzt zsebelt be a Covid-tesztekkel

Ebben is csak a pénz volt a fontos.

Felmentést kapott a közbeszerzés alól az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), és 18,2 milliárd forintért kötött szerződéseket a koronavírus-vizsgálatokhoz szükséges eszközök beszerzésére. Ezt a K-Monitor által kiperelt adatok alapján tudta meg az Átlátszó.

A szervezetet egyébként a Fidesz ötös számú párttagkönyv-tulajdonosának, Bayer Zsoltnak a felesége, Bayerné Matusovits Andrea vezeti.

Az OVSZ a Vascular Venture Kft.-vel 2021 áprilisában 1 millió PCR-teszt beszerzésére kötött szerződést 16,28 milliárd forintért, és további mintavételi eszközöket 463,2 millióért.

A teszteken túl a Vasculartól vettek még

„1 100 000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintacsövet és 1 100 000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintavételi pálcát”

nettó 463,2 millióért. A csomagolást a Centrál-Bau Hungária Kft. végezte.

A lap megjegyzi, hogy ez a 18,2 milliárd forint a kormány 722 milliárdos, közbeszerzés nélküli költésének része a járvány idején.

Furcsa az ügyben, hogy 2020-2021-ben PCR-tesztelések finanszírozására elvileg alig 5,5 milliárd forintot fizetett ki, de az állam ennél jóval többet költött tesztekre. Az OVSZ-nél egyébként nem tűnik indokoltnak az 1 millió PCR-teszt vásárlása, tekintettel a véradók alacsony számára.

A „biznisz” legérdekesebb része, hogy a Vascular 2021-ben, a szerződés évében az előző évhez képest 23 milliárd forinttal több, majdnem 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, és

9 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégből.

Valódi Hírek