Mi történt? Vizsgálatot rendeltek el a Külügyminisztérium repülőgépének augusztus 20-i balesete miatt

Újabb részletek derültek ki.

Közlekedésbiztonsági vizsgálatot rendeltek el, hogy tisztázzák, mi okozta pontosan az Airbus A330-as állami teherszállító repülőgép megsérülését az augusztus 20-i légi parádé idején – írta a hvg.hu.

Eddig úgy lehetett tudni, a gép egy madárral ütközött, azonban mint kiderült, nem ez idézte elő a milliárdos költségű hajtóműcserét. Az Airbus A330-as, HA-LHU lajstromjelű gép ügyében elrendelt vizsgálat a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) honlapjára feltöltött friss listából derült ki. Ezen pedig nemcsak az állami Airbus ügye, de

a szeptember 10-i, börgöndi halálos repülőtragédia vizsgálata is szerepel.

Az Airbus A330 augusztus 20. óta nem szállt fel, akkor a gép egyórás utat tett meg, majd a leszállás után kiderült, jelentős kár érte az egyik hajtóművet. A gép akkori tulajdonosaként a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte: az Airbus madárral ütközött, ez okozta a sérülést.

A Külügyminisztérium a javítással kapcsolatban annyit árult el, hogy a szerelés költsége 95 millió forint volt, a hajtőművet pedig teljesen cseréni kellett, de ennek költségeit a biztosítás fedezte. A lap információi szerint a Rolls-Royce gyártmányú TRENT 772B-60 típusú hajtómű ára 12-15 millió dollár, 4,3-5,4 milliárd forint is lehetett.

Valódi Hírek