Régen láttunk ennyire lesújtó felmérést a magyarok gazdasági helyzetéről: Vágtatunk lefelé a lejtőn

Felmérés számolt be a lesújtó valóságról.

„Egy reprezentatív felmérés szerint a magyarok 19 százalékának már a legalapvetőbb szükségletek finanszírozása is gondot jelent, 28 százalék csak azt veszi meg, amit muszáj”

derült ki a MediaMarkt és az Opinio Institute augusztusi közös reprezentatív felmérése alapján, amelyet a hvg.hu közölt. A felmérés megállapította:

a válaszadók majdnem fele (46 százalék) szerint a pénzügyi helyzetük folyamatosan romlik,

ugyanakkor bíznak benne, hogy ez hamarosan helyreáll. 26 százalékuk stabilnak, míg 19 százalék kilátástalannak értékeli jelenlegi anyagi körülményeit”.

A jövővel kapcsolatban is borúlátóak vagyunk: az emberek 38 százalék úgy véli, hogy idén nem várható már javulás, 27 százalék szerint pedig jövőre sem. További 25 százalék kisebb erősödésre ugyan számít, de jelentős változásra még jövőre sem.

A legmegdöbbentőbb a vásárlási szokások változása:

10-ből 9 ember kevesebbet fogyaszt a magas infláció miatt,

csupán 7 százalék mondta azt, hogy ugyanannyit tud fogyasztani, mint a válság előtt.

A lap azt is kiemelte, hogy míg a magyarok negyede kevesebbszer is jár vásárolni, addig összesen 79 százalék vallott arról, hogy a magas infláció erősen befolyásolja a vásárlási szokásait.

A felmérés szerint a társadalom 31 százaléka nyilatkozta azt, hogy örül, ha a napi betevőjét meg tudja vásárolni.

„A férfiak az impulzusvásárlás mellett a hitelfelvételre is nyitottabbak, mint a nők, akik viszont szignifikánsan nagyobb arányban támaszkodnak családi és élettársi támogatásra pénzügyi tekintetben, mint az ellenkező nem”

– olvasható ki a kutatásból.

Valódi Hírek