Mi a fene történt? Kipenderítette az MNB a lélegeztetőgép-bizniszes céget

Súlyos okai voltak a döntésnek.

Az Magyar Nemzeti Bank október 2-tól előírta az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek törlését Budapesti Értéktőzsde (BÉT) terméklistájáról – közölték Matolcsy Györgyék szerdán.

A cég mellesleg

hatalmas hasznot húzott pár éve a lélegeztetőgép-vásárlásból.

Mint ismeretes, a kormány akkoriban 16 ezer darabot vásárolt az eszközből – jelentős részük később használhatatlannak bizonyult.

Az OTT-ONE az ismétlődő jegybanki intézkedések ellenére sem tette közzé a 2019., a 2020. és a 2022. éves jelentését, illetve a 2022. első félévről készített jelentését a jogszabály szerinti tartalommal, és ezen kötelezettségeinek – nyilatkozata szerint – a jövőben sem tud eleget tenni – ismertette az MNB.

Mindezek súlyosan veszélyeztetik a befektetők jogos érdekeit és a tőkepiacokba vetett bizalmat – fűzték hozzá.

Az MNB határozata szerint az OTT-ONE Nyrt. részvények utolsó kereskedési napja 2023. szeptember 27., ám a jelenleg is fennálló súlyos jogsértések miatt ez csupán egy technikai dátum – a részvényekkel a tőzsdei forgalomban már nem lehet kereskedni, hiszen azok tőzsdei kereskedését a jegybank már 2021 áprilisában felfüggesztette.

Az OTT-ONE működésével összefüggésben az MNB-nek az elmúlt időszakban a számvitel rendjének megsértése, csalás és tiltott piacbefolyásolás gyanújával kellett büntetőeljárást kezdeményeznie – írta a jegybank.

Az OTT-ONE már hosszabb ideje nem tud megfelelni a tőzsdei nyilvános részvénytársaságok átlátható működési követelményeinek és a tőzsdei szereplésre vonatkozó minimális szakmai elvárásoknak sem – tájékoztattak Matolcsyék.

E tények

olyan mértékben veszélyeztetik

az OTT-ONE részvények esetleges további forgalmazása tekintetében a befektetők esélyegyenlőségét és jogos érdekeit, illetve a pénzügyi közvetítőrendszerbe – így a tőkepiacok működésébe – vetett közbizalmat, ami a kibocsátó részvényeinek a tőzsdei terméklistáról való törlését teszi szükségessé – összegezték a közleményben.

(MTI)

Valódi Hírek