Itt a vége: Teljesen megszűnik az egyik népszerű kisvasút, a síneket is felszedik

Fájdalmas hírt közöltek.

A Gödöllői Kisvasút Facebook-oldalon azt írták, október 2-ával végleg megszűnik a Gödöllői Erdei Vasút. A helyzet előtt értetlenül állnak, hiszen az egyesület éveken át tartó kitartó munkával hozta létre ezt a – mint fogalmaztak – „csodát”, amely „évek alatt a térség egyik legmeghatározóbb turisztikai eleme lett és számos gyermek, felnőtt arcára csalt mosolyt”.

Kiemelték, a Kisvasút sikerét az is mutatja, hogy az elmúlt évek során drasztikusan megugrott a látogatók száma. Mindennek ellenére azt közölték, az új kezelő más koncepciót szánt a terület hasznosításának, amelybe a kisvasút és azt látogató széles társadalmi réteg nem illik bele. Jelezték, a helyzettel egyetérteni nem tudnak, viszont a terület tulajdonosának döntése számukra kényszerhelyzet.

A bejegyzésre Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is reagált.

„Nagyon kedves üzemet hoztatok össze, nemcsak a környék, de a budapestiek nagy örömére is. Elég rövidlátó döntésnek tűnik a kiebrudalása az arborétumból,

remélem, meggondolják magukat az illetékesek.

Addig is minden elismerésem az eddigi munkátokért!”

– írta hozzászólásában Vitézy Dávid.

A Gödöllői Kisvasút bejegyzésüket alább közöljük:

„Kedves Utasaink és Kisvasút barátok!

Szomorú és fájó hírt kell közölnünk.

A Gödöllői Erdei Vasút Október 2-ával végleg megszűnik!

A helyzet előtt mi magunk is csalódva, értetlenül állunk.

Egyesületünk éveken át végzett kitartó munkájának hála létrejött egy csoda, ami évek alatt a térség egyik legmeghatározóbb turisztikai eleme lett és számos gyermek, felnőtt arcára csalt mosolyt.

2017-ben kezdtük munkálatainkat, akkor a Gödöllői Erdészeti Arborétumot kezelő Pilis Parkerdő Zrt.-vel együttműködve.

A Kisvasút létrejöttének célja az egyesületünk által összegyűjtött műszaki történeti emlékek gyűjteményének méltó helyre való elhelyezése és bemutatása mellett a térség és az Arborétum turisztikai felfuttatása is célkitűzés volt.

Ennek sikerét az elmúlt évek drasztikus látogatószám növekedése is mutatja.

Az Arborétum területe kezelőt váltott és a Pilis Parkerdő az együttműködésben vállalt szerepét átadta az új kezelőnek.

Sajnos az új kezelő más koncepciót szánt a terület hasznosításának, amibe a kisvasút és azt látogató széles társadalmi réteg nem illik bele. A helyzettel

egyetérteni nem tudunk, viszont a terület tulajdonosának döntése számunkra kényszerhelyzet.

Köszönjük a rengeteg támogatást, adományozott értéket. Ezeket nem fogjuk veszni hagyni, célunk projektünk átmentése és tovább folytatása befogadó környezetbe. Erre jelenleg is több lehetőség kínálkozik. Továbbiakban ezután is várjuk Cégek, Önkormányzatok, Magánszemélyek és minden olyan legalább 1 kilométer hosszú és 2,5 méter széles egybefüggő erdős területtel rendelkező szervezeti formák megkereséseit, ahol a turizmus fejlesztésben látják a jövőt.

Az általunk végzett munka jelentős számú látogatót vonz, ami rövid és hosszú távon is a térség és ott működő vállalkozások fejlődését szolgálhatja.

Ajánlatokat várjuk a [email protected] címünkre.

Aki utoljára szeretne meglátogatni minket, ezen a hétvégén megteheti.

Utolsó kisvasúti napunk: https://www.facebook.com/events/6502269819826143

(Gödöllői Kisvasút/Facebook)

Valódi Hírek