Most van baj: Leállt a belgyógyászat az egyik pesti kórházban – óriási a létszámhiány

Ezt sürgősen meg kell oldani!

Hatalmas bajban van a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház: az intézményben

több belgyógyászati osztály csökkentett kapacitással működik, sőt az egyik teljesen leállt

– hívta fel a figyelmet Kunetz Zsombor kedden a közösségi oldalán.

Hangsúlyozta: a kialakult helyzetért a létszámhiány felel, a történtek miatt

a Pest vármegyei és a fővárosi betegellátás is komoly veszélybe került.

Az egészségügyi szakértő emellett egy furcsaságra is rámutatott. Mint írta, a kardiológia esetében olyan intézményt is köteleznek a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház helyett kardiológiai betegellátására, ahol már 2021 vége óta humánerőforrás-hiány miatt nincs kardiológiai fekvőbeteg-ellátás.

Megjegyezte, a háziorvosi ügyeletek átalakítása helyett erre kellene koncentrálnia a kormánynak. Pintér Sándor belügyminiszter egészségügyi államtitkára, Takács Péter ugyanis nemrég arról beszélt, hogy luxus fenntartani egy praxist 150-200 főre.

Kunetz Zsombor bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Komoly bajban van a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház, az egyik belgyógyászati osztálya az I-es Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológiai osztály teljesen leáll, míg a másik három belgyógyászati osztály (angiológia, kardiológia és gasztroenteorológia) csak erősen csökkentett kapacitással tud működni.

Utóbbi belgyógyászati osztályok esetében Veresegyház, Szada, Isaszeg, Erdőkertes és Pécel településekről nem fogad fekvőbetegeket.

Minden belgyógyászati osztály esetében humánerőforrás miatt szünetel teljesen-, vagy részlegesen a fekvőbeteg ellátás.

Külön érdekessége a kijelölő határozatnak, hogy kardiológia esetében olyan intézményt is köteleznek a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház helyett kardiológiai betegellátására, ahol már 2021 vége óta humánerőforrás hiány miatt nincs kardiológiai fekvőbeteg ellátás (Jávorszky Ödön Kórház Vác).

A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Pest megye legnagyobb kórháza. Kiesése nemcsak a Pest megyei ellátást veszélyezteti, hanem a Budapesti ellátást is. Hiszen a kieső funkciókat átvevő intézmények várólistájának a végtelenbe nyújtását, kapacitásaik teljes kizsigerelését jelentheti.

Rosszabb estben, ahogyan ezt látjuk a Váci Jávorszky Ödön Kórház esetén a már nem létező kapacitásra próbálják átterelni a betegket.

Épül-szépül!

Ezzel kellene az államtitkárnak foglalkoznia, nem a teljesen haszontalan dolgokkal, mint a háziorvosi ügyeletek átalakítása.”

(Dr. Kunetz Zsombor MBA/Facebook)

Valódi Hírek