Lebukott a KDNP-s képviselő: Egy rakás pénzt vett fel beruházásra, de valami nagyon nem stimmel

Nem tud elszámolni az uniós támogatással.

Már rég működnie kellene a gombatermesztő üzemnek a Fejér megyei Csákváron, de még az épület sem készült el. A beruházónak, egy helyi önkormányzati képviselőnek

januárig kellene elszámolnia a 277 millió forintos uniós támogatással, de semmit sem tud felmutatni.

Az ügynek, amelyre még a nyáron a korrupciók feltárására szakosodott független képviselő, Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet, a 24.hu járt utána hétfői cikkében.

Zolnai Sándor – aki 2014 óta képviselő a településen – a 277 milliós támogatást 2019-ben nyerte el. A képviselő a vállalkozását erre a projektre alapította, és nem tűnik túlzottan jövedelmezőnek: a nyilvánosan elérhető adatok szerint 2022-ben összesen 723 ezer forint bevételre tett szert nulla forintos jövedelem-kimutatással, 1318 forintos adófizetési kötelezettség mellett.

A KDNP-s politikus biztosra ment: az önkormányzat (amelynek tagja és egyik bizottságának elnöke Zolnai) a fejlesztésre kijelölt mezőgazdasági területet még a pályázat előtt készségesen átminősítette úgy, hogy megfeleljen a pályázati feltételeknek.

A Magyar Államkincstár adataiból az derül ki, hogy Zolnai Sándor az uniós támogatásból előlegként már 2020-ban lehívott közel 139 millió forintot, majd a következő évben további 46 milliót.

Vagyis összesen eddig 185 millió forintot fizetett ki a magyar állam az azóta is befejezetlen beruházásra.

Az építkezés mégis megszakadt, és nem valószínű, hogy be tudják fejezni idén, az uniós pályázatban vállalt határidőig. A politikus azt állítja, a kivitelezővel támadt elszámolási vitája miatt áll a beruházás, de ennek részleteiről nem beszélt.

„A legnagyobb probléma ezzel az „üzemmel“ azonban az, hogy semmi nem lenne rendben akkor sem, ha vígan növekednének ott a gombatelepek. Ugyanis ez is egy olyan eset, amikor a TŰZHÖZ KÖZEL ÁLLÓ politikus kap horribilis mennyiségű pénzt.

Rengeteg példát látunk arra, hogy a Fidesz hogyan fizette ki EU-s pénzek odaítélésével a nekik segítőket. Zolnai Sándor például annyi ingyen pénzt kapott, amennyiért egy tanár kb. 100 évet dolgozik. Politikai hátszél nélkül egyáltalán nem biztos, hogy az álkeresztény és egyáltalán nem demokrata párt csákvári képviselője megkapta volna ezt a rengeteg pénzt”

– foglalta össze a lényeget bejegyzésében Hadházy Ákos.

Valódi Hírek