Forrnak az indulatok Orbánék legújabb húzása miatt: Az Alkotmánybíróságra viszik a Fidesz-kormány rendeletét

A kormány véglegesen megsemmisítette a környezetvédelem intézményrendszerét Magyarországon.

Mint megírtuk, egy Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendelet értelmében, Orbán Viktorék arról határoztak, hogy innentől kezdve már nem büntetik meg a szabálysértést elkövető akkumulátoripari üzemeket, – amely szabálysértésekre több példa is volt a közelmúltban –, hanem helyette inkább szerződést fognak kötni velük.

Az üggyel kapcsolatban Jávor Benedek jelezte: a kormány így inkább a jogot formálja át a saját érdekei mentén, ez a „trükk” pedig nem idegen a Fidesztől. A módosítás – hangsúlyozta – első ránézésre technikai jellegű változásnak tűnhet, de „nagyon kilóg a lóláb”. A Párbeszéd politikusa közölte: felszólítják a kormányt, hogy vonják vissza a botrányos rendeletet, valamint hozzátette: az Európai Bizottsághoz fognak fordulni az ügyben.

Az LMP szintén jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordulnak a környezetvédelmi kiskaput biztosító kormányrendelet miatt. Felhívták rá a figyelmet, hogy a kormány az úgynevezett „háborús veszélyhelyzetre” hivatkozva határozott arról, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett „környezetvédelmi hatósági szerződést” köthet az adott céggel.

„A kormány véglegesen megsemmisítette a környezetvédelem intézményrendszerét Magyarországon”

– hangsúlyozta közleményében az LMP.

Közölték:

„ezzel a rendelettel a kormány teljes egészben megszüntette a már amúgy is a véglegesen felpuhított és ellehetetlenített környezetvédelmi intézményrendszer utolsó darabjait is, és

hitet tett a magyar emberek egészsége helyett a szennyező multik profitjának oltárán.”

A Párbeszéd kiemelte: a rendelet ellentmondásos és szembemegy az EU-s szabályozással, ezért az Európai Bizottsághoz fordulnak.

„Az akkumulátoripar mára állam az államban, engedélyeik botrányosan megengedőek, ellenőrzésük felületes, büntetéseik jelképesek. A kormány most még tovább lazítja ezt a rendszert, és még annyi (minimális) felelősséget és kötelességet sem terhel az akkumulátoripari cégekre, mint eddig”

– írták.

(Párbeszéd – Zöldek/Facebook / LMP/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/09/22/itt-a-rendelet-az-orban-kormany-atirta-a-torvenyeket-hogy-akadalyok-nelkul-epulhessenek-az-akkumulatorgyarak-magyarorszagon

Valódi Hírek