Vadai Ágnes súlyos kérdést tett fel Semjén Zsoltnak, de valami egészen furcsa dolog történt

Semjén Zsolt kitalált egy új trükköt.

Kövér László házelnök elutasította Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdését arról, hogy miért vesz fel havonta milliós tiszteletdíjat Kiss Rigó László püspök a Magyar Kertörökség Alapítvány kuratóriumi tagjaként – írta a Népszava.

„A katolikus egyház mely tanításával lehet összhangban Kiss-Rigó László püspök havi 1 millió 178 ezer forintos Magyar Kertörökség Alapítvány kuratóriumi tagi tiszteletdíja?”

– tette fel Vadai Ágnes írásbeli kérdését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek.

Semjén azonban – ismét – a dokumentum visszautasítását kérte Kövér Lászlótól, arra hivatkozva, hogy a püspök „nem tölt be kormányzati tisztséget, így a juttatásai nem tartoznak az ő hatáskörébe”. Kövér László – „meglepő módon” – pedig jóváhagyta Semjén indoklását, amelynek alapján a Magyar Kertörökség Alapítvány nem tartozik az egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyetteséhez, ezért

visszautasította Vadai Ágnes kérdését.

A Telex megjegyezte, a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) 2021 októberében alakult meg, az elmúlt két évben összesen közel egymilliárd forint támogatást kapott, ebből félmilliárdot az állam állt. Az alapítvány a közelmúltban újabb, 68 milliós megbízást is kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) Tokaj-Hegyalja kertörökségének és kertpotenciáljának feltérképezésére.

Az MKA-nak kilenc kuratóriumi tagja van, közülük négyen – például Guller Zoltán, az MTÜ igazgatósági elnöke – lemondtak a tiszteletdíjukról. Gullerhez hasonlóan Kieselbach Tamás Ákos, Herczeg Ágnes és Dévényi Gergely szintén így döntöttek.

A többi kuratóriumi tag pedig osztozik az évi 70 milliós összegen. A pénzt Fekete Albert tájépítész, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Rosivall László Ferenc orvos, Vály Judit Gabriella, az Euroleasing vezérigazgatója (ez a cég vásárolta meg egyébként a Rose d’Or nevű luxusjachtot, amellyel Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea nyaralt) és Vincze Attila tájépítész osztják el maguk között.

Valódi Hírek