Mi zajlik a Fideszben? Orbán embere hirtelen a feje tetejére állította a Fidesz külpolitikáját

Teljes hátraarc.

Eljött az idő, hogy a veszélyes többpólusú helyett egy békésebb, egységesülő világrendért dolgozzon a nemzetközi diplomácia – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten, a Danube Institute szervezésében létrejött, 3. Danube geopolitikai csúcs című rendezvényen elmondott beszédében.

A kormánypárti politikus szerint a 2023-as év eddig lezajlott nemzetközi csúcstalálkozóinak az a legfőbb tanulsága, hogy sem a nyugat, sem a világ legfejlettebb iparosodott demokráciáit összefogó G7-országcsoport nem tekinti Kínát ellenségnek, csak riválisnak; így együtt kívánnak vele működni nemcsak gazdaságilag, hanem az új világrend kialakításában is.

A hiroshimai G7 csúcson pedig megerősítették:

elismerik Ukrajna önvédelemhez való jogát

és azt, hogy szeretné visszaszerezni az elfoglalt területeit,

ami egybevág a magyar állásponttal.

Németh Zsolt úgy látja, két világméretű együttműködés – a G7-ek és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS-csoport – alkothatna pólusokat, de ezek hajlandóak és törekednek is a párbeszédre, hiszen a johannesburgi BRICS-csúcstalálkozón sem foglaltak állást Oroszország mellett, sőt óvatosan kifejezték, hogy továbbra is együttműködnek a G7-országokkal amelyek találkozójára két tagállamuk, Brazília és India is elfogadta a meghívást.

Kifejtette: az Indiában megtartott, a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő ország alkotta G20-csoport találkozója pedig azt mutatta meg, hogy jelenleg ebben a csoportban valósul meg a globális észak és dél demokratikus országainak együttműködése, de Oroszország és Kína továbbra sem bír ott komoly befolyással, mert nincs mögöttük olyan egységesnek mondható csoportosulás, mint amilyen az Egyesült Államok mögött a G7.

Így nem meglepő, hogy Oroszország csak a külügyminiszterével, Kína pedig csak a miniszterelnökével, míg az Egyesült Államok a legmagasabb szinten, Joe Biden elnök személyében képviseltette magát Újdelhiben – tette hozzá.

Németh Zsolt mindezek alapján úgy látja: a jelenleg formálódó új világrend kevésbé a kétpólusú, mint inkább a koncentrikus tehát egységesülő, unió jellegűvé is válhat; majd a geopolitikai érdeklődés homlokterében álló ukrajnai háborúra kitérve azt mondta, az ukránok tévesen keltettek túlzott elvárásokat az ellentámadásukkal kapcsolatban.

„Ennek az lett az eredménye, hogy a lassan haladó ellentámadást egyre többen értékelik kudarcnak,

amit az orosz propaganda maximálisan ki is használ;

de ennek ellenére úgy látja,

az ukránok sikeresen terelik visszafelé a frontvonalat nyugatról keletre”

– jelentette ki.

Németh Zsolt ezen a ponton javasolná azt, hogy

lépjen közbe a világpolitika és támogassa az ukrán fél, valamint a geopolitikai fórumok javaslatait.

Ezek egyaránt azt szeretnék, hogy a pólusokra szakadás helyett inkább egy egységesülő világrend felé kell elmozdulni – mutatott rá. A nemzetközi biztonság legnagyobb kihívását pedig abban látja, hogy Kína is megtalálhatja-e a helyét egy ilyen új világrendben. Reményei szerint valószínűleg igen, mert ellenkező esetben – ha Oroszországgal marad szövetségbe kényszerítve – fennállhat annak a veszélye, hogy felborítsák a nemzetközi együttműködést. És – fogalmazott –

ha így történne, azért az egész világnak kellene óriási árat fizetnie.

A legújabb geopolitikai kihívásokat a fókuszába helyező, kétnapos nemzetközi konferencián a magyar és a külföldi geopolitikai szakértőkön és megfigyelőkön kívül diplomaták, valamint a korábbi ausztrál miniszterelnök és cseh elnök is részt vesz.

(MTI)

Valódi Hírek