Megérkeztek a számok: A szakértő elárulta, mire számíthatnak a nyugdíjasok

Már számolják a napokat.

Legalább 2,4, legfeljebb 3,6 százalékos nyugdíjemelési korrekcióra számíthatnak a jogosultak – mutatott rá Farkas András nyugdíjszakértő legújabb cikkében.

A nyugdíjszakértő megjegyezte: ezt a mértéket követeli a nyugdíjasok védelmét minden alkalommal hangsúlyozó kormányzati kommunikáció hitelességének megőrzése is.

Emlékeztetett: a törvény szerint akkor történik nyugdíjemelés, amikor a KSH január-augusztus hónapokban mért inflációs adatai alapján a becsült éves infláció legalább egy százalékponttal meghaladja a januári emelés százalékát.

Nyugdíjemelés esetén a különbözetet novemberben, januárig visszamenőleg megkapják a jogosultak. Az emelés tényleges mértékére azonban még várni kell pár hetet: a döntéshozók eközben megvizsgálják az eddig rendelkezésre álló inflációs adatokat, valamint a kormányzat becsléseit az év utolsó hónapjaira.

Farkas András korábban már kifejtette, hogy nyugdíjprémiumra feltehetőleg nem számíthatnak a jogosultak. A pluszpénz feltétele ugyanis a legalább 3,5 százalékos GDP-növekedés, de a hazai gazdaság jelenleg recesszióban van – magyarázta a szakértő.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek