Segítünk! Ezt a három trükköt vesd be, ha csökkenteni akarsz a rezsiden a fűtési szezonban

Ezt kell tenned, ha beköszönt a hideg.

A szeptember eddig elég nyáriasra sikerült, csak úgy repkedtek a 30 fok körüli napi hőmérsékletek, de a szomorú igazság az, hogy ez már nem sokáig lesz így. És bár az ősznek is megvan a maga szépsége, októberben és novemberben már jelentősen lehűl a hőmérséklet.

Márpedig ez aggodalomra ad okot szinte minden háztartásban, hisz a kormány elhibázott energiapolitikája miatt a világpiaci árnál jóval többet kell fizetnünk mind a gázért, mind az áramért, mint a legtöbb európai országban.

A brit fűtési szakértő Charles Ross, az Airgon Technologies munkatársa három egyszerű trükköt mutatott be a Daily Mail-nek, amelyek segítségével spórolni lehet az energiaszámlán.

1. Csökkentsd a kazánon átfolyó víz hőmérsékletét

A kazán átfolyó hőmérsékletét (amelyre a kazán felmelegíti a vizet, mielőtt a radiátorokhoz továbbítja) érdemes csökkenteni, mert ez hosszú távon költségmegtakarítást jelenthet.

Az első üzembe helyezéskor sok gázkazán úgy van beállítva, hogy ez hőmérséklet 80°C legyen.

„Ezek a kezdeti beállítások tulajdonképpen korlátozhatják a kazán kondenzációs képességét, ezért mindig érdemes az előremenő hőmérsékletet 60°C-ra csökkenteni egy átlagos háztartásban, vagy 50°C-ra a modern, jól szigetelt ingatlanoknál.”

– közölte a szakértő, aki ezt azzal magyarázta, hogy az alacsonyabb hőmérséklet maximalizálja a kondenzációt a kazánban, ami hatékonyabb fűtést és végső soron alacsonyabb energiaszámlákat eredményez.

Viszont figyelj arra, hogy ne ess túlzásba, és soha ne állítsd 50°C alá, mert az alacsonyabb hőmérséklet növelheti a baktériumok és kórokozók által okozott problémák, például a legionáriusbetegség kockázatát.

2. Ne kapcsold ki a radiátorokat

Míg az esetek többségében a használaton kívüli tárgyak (pl. számítógépek, tévék) kikapcsolása energiát takarít meg, a radiátorok teljes kikapcsolása valójában kevésbé energiahatékony.

„A radiátorok teljes kikapcsolása kevésbé energiahatékony, mivel ez azt jelenti, hogy a kazánnak többet kell dolgoznia a helyiség hőmérsékletének fenntartása érdekében, mintha alacsony fokozaton tartaná. A kikapcsolása számos problémát okozhat a penészedés és a nedvesség miatt, különösen, ha a ruhákat belül szárítják.”

– jelentette ki Charles Ross, aki ehelyett azt javasolja, hogy maradjanak a radiátorok bekapcsolva, de alacsony fokozaton. A minimális ajánlott belső hőmérséklet 18°C, ami általában a második vagy a harmadik a radiátorszelepeken.

Érdemes megjegyezni, hogy egyes emberek, köztük az egészségügyi problémákkal küzdők és az öt éven aluli gyermekek érzékenyebbek a hidegre, ezért előfordulhat, hogy a hőmérsékletet módosítani kell a biztonságuk érdekében.

3. Ellenőrizd a fűtési rendszer hideg foltjait

Hideg foltok akkor keletkeznek, amikor a levegő, vagy szennyeződés szorul a radiátorokba, ami akadályozza a víz áramlását, és így fűtés hatékonyságát. Idővel egyre több levegő és iszap halmozódik fel a radiátorokban, ami azt jelenti, hogy a kazánnak keményebben kell dolgoznia.

Charles kifejtette:

„A radiátort ezután légteleníteni kell, vagy a legrosszabb esetben az egész fűtési rendszert át kell öblíteni, ami már szakembert igényel, és nem kevés pénzt. Jobb, ha a melegebb hónapokban csinálunk egy próbafűtést, hogy időben azonosítani lehessen a hideg helyeket, amikor a háztartások még nem függnek annyira a fűtéstől és a radiátoroktól, mint télen.”

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek