Most van baj: Kocsis Máté ellen gyűjtött bizonyítékokat a NAV Józsefvárosban, miután súlyos csalást szimatoltak

Pikó Andrásék feljelentése nyomán.

A VIII. kerület ellenzéki hátterű független polgármestere, Pikó András a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a NAV bűnügyi nyomozói jártak az önkormányzat épületében. Ezúttal nem egy fideszes kamufeljelentés miatt, hanem ellenkezőleg: a fideszeseket 2019-ben leváltó új vezetés feljelentésének nyomán indult büntetőeljárás, és az ennek lefolytatásához szükséges dokumentumokért és iratokért mentek.

Az előzményeket így foglalta össze a polgármester:

A Józsefvárosi Önkormányzat káptalanfüredi gyermektáborának fejlesztése TAO támogatás felhasználásával, állami finanszírozásból, a Veszprém Handball Team Zrt.-vel partnerségben történt. A hat lakópavilon építésére 378 millió forint állami támogatást adott át az önkormányzat a klubnak, amely azonban a mai napig ezzel a támogatással nem tudott szabályosan elszámolni felénk.

A benyújtott számlák között rendre megjelentek olyan másolatok, melyeken már korábbi TAO támogatás terhére történt elszámolást tanúsító bélyegző szerepel. Így alappal merült fel annak a gyanúja, hogy több irányban is elszámolhatták azokat a számlákat, amelyek a káptalanfüredi gyermektábor fejlesztéseit voltak hivatottak igazolni.
Nem csak a benyújtott számlák eredetisége, a tartalma is rendkívül aggályos.

A 378 millió forint átadott támogatásból 96 millió forintot a veszprémi klub egy olyan projektmenedzseri és tanácsadói szerződésre kívánt elszámolni, melyet a Park Consulting Kft.-vel kötöttek. Ennek a cégnek a képviselője Kocsis Máténak, Józsefváros akkori polgármesterének, a Magyar Kézilabda Szövetség akkori elnökének bizalmasa,

Bíró Szabolcs, aki a Magyar Kézilabda Szövetség beszerzési cégét is vezette, majd később a 2022-es kézilabda EB rendezésért felelős cég első embere lett. Felvetődik a kérdés, vajon hat lakópavilon építése milyen tanácsadói és projektmenedzseri teendőket indokolt 96 milliós értékben. A választ Bíró Szabolcs és főnöke, Kocsis Máté mellett még Kálomista Gábor sztárproducer, a Veszprém Handball Team Zrt ügyvezetője, a szerződés aláírója tudhatja.

További, tisztázandó kérdés lehet az is, hogy vajon az előző ciklusban használhatták-e a Józsefvárosi Önkormányzatot olyan közpénzek átfolyatására, amelyek aztán a Bíró Szabolcshoz hasonló bizalmi emberek kezébe kerültek.

A törvény nemcsak a kézilabda klubot, hanem az önkormányzatot is kötelezi: a közpénzek felhasználása csak a törvények szerinti módon lehetséges. Mi nem tudunk és nem is akarunk szemet hunyni a szabálytalan elszámolás felett, amely költségvetési csalás és okirathamisítás gyanúját vetheti fel.

Ezért tettünk feljelentést, ezért indult a feljelentés nyomán büntetőeljárás, ezért jártak tegnap nálunk nyomozók és vitték el a feljelentésünk alátámasztáshoz szükséges bizonyítékokat.”

(Pikó András/Facebook)

Valódi Hírek