Elindult a visszaszámlálás: Érkezik az EU szigorú szabálya, minden új magyar autóban kötelezővé tehetik ezt

Ha ezt bevezetik, nem lesz választása az autógyáraknak.

Egy új európai irányelv 2024-től kötelezővé tenné, hogy a bizonyos tömeg feletti járműveket holttérfigyelő rendszerrel szereljék fel – írta a minap az autoszektor.hu.

A kötelezettséget valószínűleg minden Európában közlekedő járműre kiterjesztenék, sőt Londonban már 2 éve él egy rendelet, miszerint az ilyen rendszer nélküli teherautók nem hajthatnak be a főváros számos kerületébe.

Emellett Milánó is nemrég döntött arról, hogy napközben bizonyos időintervallumokban a meghatározott tömeg feletti járművek csak holttérfigyelővel közlekedhetnek egyes zónákban.

Mellesleg az intézkedést indokolttá teszi, hogy rengeteg baleset a nagy holttérből fakad, valamint egyre többen közlekednek elektromos rollerrel, amellyel olykor a semmiből bukkannak fel.

A holttérfigyelőt napjainkban már az autóvásárláskor, más opciókkal együtt lehet megvásárolni, de online platformokon, 150 eurós, azaz körülbelül 56 ezer forintos áron is be lehet szerezni.

Ugyanakkor az újítás nem mindenki szerint hasznos: egy kamionos elárulta, az érzékelőt egy mellékutcában lévő fa, egy közlekedési lámpaoszlop, vagy például egy alacsonyabb fal is aktiválja, így az eszköz folyamatosan csipog.

„Végeredményben ez egy olyan eszköz, amely inkább idegesít, mint segít”

– vélekedett.

A Milánói Autóklub elnöke, Geronimo La Russa azonban kiáll a rendelet mellett. Mint mondta: a javaslattal próbálják megértetni, hogy a problémát azonnal kezelni kell olyan politikával, amely a közös megoldások megtalálásáról szól.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek