Kipattant az újabb a botrány: Négyszázmilliós beruházással vágná tönkre a Tisza holtágát a fideszes önkormányzati elnök fiainak egyesülete

A munka lesz sok, nem a pénz – mondta.

Egy olyan turisztikai pályázat benyújtását tervezi a Csongrád-Csanád megyei önkormányzat, ahol „véletlenül” az egyik konzorciumi partner pont a megyei elnök családi egyesülete lett. Gémes László azt mondta, visszautasítja, hogy a bevétel miatt gondolt pont rájuk. Úgy fogalmazott: „a munka lesz sok, nem a pénz”. Az ellenzéki politikusok ugyanakkor hangsúlyozták: a turisztikai pályázatok Magyarországon csak egyszerű pénzszivattyúk.

„Ez csak a személyem elleni támadás, egy összeesküvés, az ellenzéki média rácsapott, elébe szaladt mindennek, de lyukra futottak”

idézte a Népszava a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnökének, a fideszes színekben politizáló Gémes Lászlónak a véleményét, amelyet akkor fogalmazott meg, amikor egy tervezett pályázatról kérdezték.

A pályázat körül számos tisztázatlan kérdés felmerül. A hvg.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy a Csongrád-Csanád megyei önkormányzat egy több mint hárommilliárd forintos, 100 százalékos támogatási intenzitású TOP Plusz pályázatot kíván benyújtani, a pénzből pedig „az aktív turizmust szeretnék fejleszteni”.

A közgyűlés szeptemberi ülésére beterjesztett határozati javaslat kerékpáros, lovas és víziturizmus fejlesztéséről szólt, amelyre három támogatási kérelmet nyújtanak be, ezek

a Tiszát, a Marost és a Kurcát érintik.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezték: egy holtágról van szó, ahol a víz járását az ember határozza meg maga alkotta műtárgyakkal. Felhívták rá a figyelmet, hogy a Kurca folyót leginkább öntözésre, horgászatra, pihenésre, kirándulásra használják. A vízi turizmusra eddig még nem igazán gondoltak, amelynek az lehet az egyik oka, hogy a hidak közül sok annyira alacsony, hogy nem fér át alatta kisebb vízi jármű sem. Ezeken a területeken a hajót kézben viszik át a híd túloldalára.

A Kurca-kör elemet a megyei önkormányzat két partnerrel szeretné létrehozni, a szentesi St. Jupát Sportegyesülettel, valamint a szegvári Kurca-Völgye Egyesülettel. Utóbbi sokaknak gyanús is lett, ugyanis nem véletlen, hogy Gémes a vezetékneve a megyei önkormányzat elnökének, illetve a szegvári társaság vezetésének is. Jelezték, az egyesületet 2019-ig a megyei elnök, Gémes László vezette, azonban a két tisztség összeférhetetlen, így azóta

a civil társaság elnöki és alelnöki posztját a két fia vette át.

„Ha az ember megnézi a műszaki tartalmat, nagyon könnyen rájön, hogy a projekt finoman szólva sem teljesen áttekinthető. Tudomásom szerint kilenc kérdéses műtárgy van a Kurcán, ahol kiemelőre lenne szükség. Aztán hogy erre a hárommilliárdos keretből 400 millió kellene…Szerintem ez is elég zűrös.

Ráadásul az én olvasatomban azért is lóg ki a lóláb, mert a Tisza és a Maros pályázati elemeknél bevonják az érintett önkormányzatokat, a Kurca-kör esetében érdekes módon nem.

Valószínűleg éppen azért, nehogy valaki belelásson.

Három városról és egy nagyközségről beszélünk. A lenyúlásnak próbáltam gátat vetni”

– mondta a lapnak Szirbik Imre, szocialista politikus, aki évtizedek óta a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés tagja.

Gémes László az üggyel kapcsolatban azt mondta: az egész egyébként „még csak koncepció”, még az sem biztos, hogy partner lesz a Kurca-Völgye Egyesület. Nem véglegesítették még a dolgot a civil társasággal – fűzte hozzá. Később elmondta azt is, hogy visszautasítja, hogy a projekt pénzlehúzás lenne, szerinte ha megvalósul,

„a feladat lesz sok, nem az anyagi haszon”.

Hozzátette: ő nem is érti azokat, akik azt feltételezik róla, hogy az egyesületet és ezzel a fiait kitenné egy ilyen támadásnak. Ugynakkor Gémes megerősítette a lap információit, miszerint a Kurca-körre mintegy 400 millió forint jutna. Ám ez „csak” keretösszeg, lehet, hogy a negyede is elegendő lesz majd – fejtegette.

A turisztikai albizottság a Parlament gazdasági bizottságán belül működik, ennek egyetlen ellenzéki tagja az LMP-s Csárdi Antal. A politikus azt mondta, a turizmusra fordított pénz Magyarországon átláthatatlan, követhetetlen, számtalan esetben egészen mást finanszíroznak a pénzekből, mint amire kellene. Rámutatott: végtelen a teljesen logikátlan helyen épített, hasznavehetetlen kilátókról szóló hírek sora. Csárdi szerint ő is

hiába tagja a testületnek, nincsenek kézzel fogható információi a pályázatokról.

„Mára oda jutottunk, hogy a turisztikai beruházások elsődleges célja a különböző NER-es érdekeltségeken belüli ügyek végigvitele. Amennyire tudom, és ez is egy kormányzati ügyeskedés, a TOP pályázatokat »szétterítették« több szereplő között. A TOP Plusz finanszírozásáról azt feltételezem – mivel arra van pénz, amire a Fidesz akarja – a kormány előfinanszírozza, és bízik benne, hogy mégis jönnek majd az uniós pénzek”

– ismertette Csárdi Antal.

Valódi Hírek